Premier Mark Rutte gaat een ''duidelijk pleidooi’’ houden vóór het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne. Daarover wordt op 6 april in Nederland een referendum gehouden.

De premier zei woensdag in antwoord op talrijke vragen van het Europees Parlement in Straatsburg dat het verdrag ''echt nodig" is. Hij zei dat het niet alleen een handelsverdrag is, maar dat het zeker ook gaat over stabiliteit in Europa. ''Maar het is zeker geen voorportaal voor toetreding van Oekraïne tot de EU.’’

Diverse parlementariërs vroegen wat Rutte gaat doen aan de fiscale bevoordeling die Nederland volgens hen geeft aan grote bedrijven. De Europese Commissie komt later deze maand met voorstellen die belastingontwijking moeten tegengaan.

Rutte zei dat hij en zijn Europese collega’s gaan proberen hierover zo snel mogelijk een standpunt in te nemen. Of dat lukt voordat het Nederlandse voorzitterschap van de EU eind juni eindigt, kon hij niet beloven.

Resultaten

Rutte zei eerder op de dag in zin toespraak dat zichtbare resultaten nodig zijn om de breed gedragen irritatie over de Europese Unie weg te nemen. Niet alleen door miljoenen banen te creëren, vooral voor jongeren, maar ook door het aantal vluchtelingen dat Europa binnenkomt binnen zes tot acht weken sterk terug te dringen.

Rutte herhaalde geen nieuwe grote visies te willen ontwikkelen maar resultaten te willen boeken. ''Europa moet relevant worden voor het dagelijks leven.''

Zo kan het uitbreiden van de interne (digitale) markt volgens Rutte vele miljarden euro's opleveren. Als voorbeeld gaf hij online shoppen in andere EU-landen en liberalisering van de dienstensector. Dat moet het veel makkelijker maken over de grens te werken, zei de premier.

Nieuwe stijl

Het nakomen van beloften, vooral in het licht van de vluchtelingencrisis, moet volgens Rutte ''de nieuwe stijl'' worden. Zonder een gezamenlijk gevoel van verantwoordelijkheid lukt het niet de migrantencrisis te bezweren, zei hij. ''We hebben geen tijd te verliezen.''