De PVV distantieert zich van de rellen in Heesch, waar duizend mensen maandagavond demonstreerden tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (azc).

Update 18.52: De bijeenkomst voor bewoners over een asielzoekerscentrum in Heesch is dinsdagavond extra beveiligd.

Lees hieronder het volledige bericht:

"Verzet is oké, maar wel vreedzaam en democratisch", zei PVV-Kamerlid Sietse Fritsma dinsdag in een debat in de Tweede Kamer.

Hij reageerde daarmee op vragen van de PvdA, die vindt dat de PVV zich te lang heeft stilgehouden als het gaat om het veroordelen van acties waar inwoners met agressie en geweld keren tegen de komst van een azc.

"Natuurlijk is het niet goed als agressie en geweld gebruikt worden," zei Fritsma.

De ME ontruimde maandagavond een plein bij het gemeentehuis in Heesch. Hier waren duizend demonstranten samen gekomen om tijdens een raadsvergadering te protesteren tegen de komst van een azc. 

Na de demonstratie bleef een aantal personen achter die onder meer met bierflesjes en eieren gooiden. Er zijn in totaal drie verdachten opgepakt.

Video: ME grijpt in bij betoging tegen azc in Heesch

ME grijpt in bij betoging tegen azc in Heesch
ME grijpt in bij betoging tegen azc in Heesch

Dijkhoff

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) sprak eerder op de dag zijn afschuw uit over de gebeurtenissen. "Als dit verzet is, dan deugt het niet", zei hij.

Hij begrijpt dat er vragen leven onder de bevolking. Die vragen moeten ook kunnen worden gesteld. "Maar als je van tevoren besluit dat je niet gaat luisteren, kom je nooit tot een gesprek."

Dijkhoff heeft de indruk dat tegenstander van de komst van azc's steeds harder roepen, maar hij denkt niet dat steeds meer mensen die afkeer delen.

Keulen

Zijn partij werd in de Kamer aangevallen, omdat de PVV eerder voorstelde mannelijke asielzoekers op te sluiten in de azc's, om vrouwen tegen ''islamitische testosteronbommen'' te beschermen. ''Nood breekt wet'', aldus Fritsma op het geluid dat dit juridisch nergens op slaat. ''In Duitsland zouden ze willen dat ze deze maatregel hadden genomen'', zei hij wijzend op de aanrandingen door buitenlandse mannen in met name Keulen.

Als we dat zouden doen, wordt Nederland een ''naar land", aldus Dijkhoff. Hij erkende dat de gebeurtenissen in Keulen in ons land ''doorwerken in de beleving''. Hij kan er zelf ook niet bij, zei hij. Zulke akkefietjes moeten niet stil worden gehouden. ''We moeten het beestje bij de naam noemen.'' Daarom komt hij met een halfjaarlijkse lijst van incidenten.

Dijkhoff gaat ook uitzoeken of er meer maatregelen te nemen vallen tegen asielzoekers die zich in de azc's misdragen tegen bijvoorbeeld homo's.

Extra veiligheid

Dinsdagavond werden de bewoners bijgepraat over de plannen voor een asielzoekerscentrum in Heesch. Alleen mensen die zich vooraf hadden aangemeld, waren welkom in het café waar de bijeenkomst om 18.30 uur begon.

De gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er is extra politie op de been en de omgeving rond de kroeg, 't Tunneke, is afgezet. Bezoekers moesten door poortjes naar binnen.

Demonstraties

Het was maandagavond niet de eerste raadsvergadering die wordt onderbroken, omdat een demonstratie over dit onderwerp uit de hand loopt.

In Geldermalsen gooiden relschoppers stenen, flessen en vuurwerk naar de politie. Daar werden veertien mensen opgepakt. In Steenbergen verstoorden aanwezigen een vergadering met het zingen van beledigende leuzen.