EU-president Tusk zegt dat tijd dringt voor migratievraagstuk

Het Europese beleid om de vluchtelingencrisis te bestrijden moet binnen twee maanden vruchten afwerpen. Anders, zo waarschuwde EU-president Donald Tusk dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg, komt het einde van het paspoortvrij reizen in de Schengenzone in zicht.

Tusk zei zich aan te sluiten bij premier Mark Rutte, die eerder een soortgelijke termijn noemde. Uiterlijk tijdens de top van de Europese regeringsleiders en staatshoofden in maart moet resultaat zijn geboekt, aldus Tusk.

''Dat is het laatste moment om te bezien of onze migratiestrategie werkt. Als dat niet lukt, dan zouden de gevolgen wel eens verder kunnen reiken dan het ontmantelen van Schengen.''

Tusk toonde zich niet erg optimistisch over het indammen van de stroom. In de kerstperiode kwamen dagelijks nog zo’n 2000 mensen de EU binnen, zei hij.

Als lichtpuntje noemde hij de erkenning van de Europese leiders vorige maand dat moeilijke beslissingen moeten worden genomen, waaronder een Europese kust- en grenswacht. Daar moeten de Europese leiders in juni mee instemmen, zei Tusk.

Video: EU-president Tusk zegt dat tijd dringt voor migratievraagstuk

Controles

De EU-president wees opnieuw op het belang van betere controle van de Europese buitengrenzen, het verdelen en screenen van vluchtelingen en terugsturen van mensen die geen recht hebben om te blijven. Ook herhaalde hij dat de lidstaten hun beloften echt moeten nakomen.

Hij ziet het als zijn belangrijkste taak dit jaar om de Europese eenheid te behouden. ''2016 telt vele uitdagingen. Een stresstest voor onze gemeenschap op alle mogelijke fronten op hetzelfde moment’’, zei Tusk.

Lees meer over:
Tip de redactie