In de Tweede Kamer is onrust ontstaan over buitenlandse bemoeienis met het komende Oekraïne-referendum. D66 wil weten of er vanuit Rusland pogingen zijn gedaan om de Nederlandse politiek te beïnvloeden. SP daarentegen vreest juist Amerikaanse inmenging.

De Britse website The Telegraph meldde afgelopen weekeinde dat de Amerikaanse geheime dienst onderzoek doet naar Russische beïnvloeding van Europese partijen en organisaties.

Volgens de website maken de Amerikanen zich zorgen om de "Koude Oorlog-sfeer". Een bron zegt dat argumenten die Geenpeil hanteert sterk overeenkomen met de Russische propagandamachine.

D66 wil van het kabinet weten of het over aanwijzingen beschikt dat de referendum op enigerlei wijze beïnvloed wordt door de Russen. Ook wil de partij weten of Moskou Nederlandse politieke partijen financiert.

Ook SP'er Ronald van Raak is verbaasd over de berichtgeving. Hij stoort zich aan de Amerikaanse inmenging. Een onderzoek van de CIA op Nederlandse bodem zou het kabinet wat hem betreft niet moeten accepteren.

Het referendum van 6 april is een initiatief van GeenPeil. Het gaat over nauwere samenwerking tussen de Europese Unie en de voormalige Sovjetrepubliek Oekraïne, die nu een conflict heeft met Moskou. GeenPeil zegt dat het referendum vooral over meer democratische besluitvorming in de EU gaat.