VVD-coryfee Annemarie Jorritsma vindt dat de media en de politiek de angstgevoelens in de samenleving te veel voeden. Het breed uitmeten van incidenten maakt mensen heel onzeker.
 

Jorritsma deed de uitlatingen zaterdagmiddag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

"Als ik bijvoorbeeld zie wat er gebeurt rond Keulen, dan is de vraag: is het allemaal zo groot? En is het zo anders dan dat het was? Het lijkt alsof de hele wereld veranderd is, en daar spelen de politiek en de journalistiek een rol in. Elk klein dingetje is en blijft groot, en dat maakt mensen onzeker."

De fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer noemt in deze ook de rol van sociale media, waarop burgers zelf kleine incidenten veel te groot uitlichten. 

Verkrachters

Jorritsma noemt als voorbeeld de incidenten rond de komst van azc’s in Nederlandse gemeenten. "Er gebeurt iets in een gemeente, en in heel Nederland hebben alle gemeenten hetzelfde probleem. Mensen worden gigantisch bang gemaakt", stelt zij.

"Het beeld bij Nederlanders bestaat nu dat alle vluchtelingen aanranders, verkrachters of overvallers zijn. Natuurlijk gebeurt er af en toe iets in azc’s, en ja, dat gaat dan om mensen die gevlucht zijn. Maar er zijn ook heel veel andere burgers die dingen uithalen die niet mogen."

Homokroeg

D66-leider Alexander Pechtold voegde daar in het gesprek aan toe dat het een verschil maakt dat de het nieuws tegenwoordig de hele dag door tot ons komt. "Vroeger las je ’s ochtends de krant en keek je ’s avonds het journaal. Nu krijg je de hele dag berichten over ellende opgepopt op je telefoon. Dat moet je wel aan kunnen."

Jorritsma stelde verder over de massale aanranding Keulen dat zij zich zorgen maakt over het gedrag van mannen in het algemeen. "Het is niet zo dat alleen mannen uit andere culturen zich zo gedragen tegenover vrouwen, dat doen Nederlandse mannen ook. De meeste meisjes voelen zich niet prettig als ze alleen in een café staan. Als ik als kamerlid vroeger naar een café ging, ging ik naar een homokroeg, omdat ik daar geen last van die mannen had. Ze kunnen enorm vervelend zijn."