Asscher noemt vertrekkende Ton Heerts klasbak

Het vertrek van Ton Heerts als voorzitter van vakcentrale FNV is jammer. Dat stelde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vrijdag. 

De bewindsman noemde Heerts "een klasbak", iemand die erg begaafd is in iets.

''Ik had hem graag wat langer gezien, omdat ik het knap vind wat hij deed. Maar je kunt mensen het recht niet ontzeggen na vier jaar weer wat anders te gaan doen'', aldus Asscher over het komende afscheid.

De minister denkt dat Heerts ''ontzettend veel heeft betekend voor de werknemers in Nederland, voor eerlijke arbeidsvoorwaarden en tegen schijnconstructies''. ''Hij deed onder lastige omstandigheden een knappe job. Ik wist dat hij hart voor de zaak heeft, dat heeft hij ook bewezen.''

Belangrijke stappen

Het CNV, de op één na grootste vakcentrale, heeft waardering voor wat Heerts bij de FNV heeft neergezet. CNV-voorzitter Maurice Limmen refereert aan de gezamenlijke "belangrijke stappen" die zij zetten zoals het in 2013 gesloten sociaal akkoord met de werkgevers en politiek. De afgelopen jaren waren volgens Limmen extra moeilijk vanwege de politieke instabiliteit.

Voorzitter Reinier Castelein van De Unie is wat zuiniger in zijn commentaar op Heerts' vertrek: ''Voorzitters komen en voorzitters gaan en de FNV zal altijd bestaan. Ik kijk uit naar de samenwerking met de nieuwe voorzitter."

Werkgevers

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, zegt dat stevige gesprekken een goede persoonlijke relatie tussen hem en Heerts niet in de weg stond. "Zo hebben we onder meer moeilijke cao-onderhandelingen kunnen vlot trekken", zegt De Boer. 

MKB-Nederland-voorman Michaël van Straalen spreekt zijn waardering uit dat Heerts op zoek ging naar oplossingen met een breed draagvlak. "Dat is in deze tijd niet zo eenvoudig, maar hij ging er wel voor", aldus Van Straalen.

Werkgeversvereniging AWVN complimenteert de scheidend FNV-voorzitter met de wijze waarop hij de vakbond door moeilijke tijden heeft geloodst, zoals het leiden van de vakbondsfusie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie