
Rutte blijft Van der Steur steunen na kwestie-Maat
Van der Steur ging donderdag voor de derde keer in tien maanden tijd diep door het stof. Hij bood de gerenommeerde patholoog George Maat zijn excuses voor zijn handelen in het conflict met de forensisch expert.
"Excuses horen bij dit vak", zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.
De VVD-bewindsman beëindigde de samenwerking met de gerenommeerde professor nadat deze in april vorig jaar in opspraak kwam toen RTL Nieuws heimelijk opnames maakte van een lezing voor studenten waarbij ook geanonimiseerde beelden van MH17-slachtoffers werden getoond.
Van der Steur noemde het optreden van de specialist "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Maat was het hier niet mee eens en eiste excuses en eerherstel. Na een lange strijd kwamen die er toch. Van der Steur zei zich "te veel door emotie" te hebben laten leiden en vindt achteraf dat hij zich "zakelijker" had moeten opstellen.
Emotie
Volgens Rutte heeft Van der Steur er goed aan gedaan om zijn excuses aan te bieden, maar begrijpt het handelen van de minister wel. "Ik voelde die emotie ook" zei Rutte, die zag hoeveel nabestaanden van de MH17-slachtoffers geschokt reageerden na de RTL-uitzending. Hij onderschrijft dat de woordkeuze van de minister zakelijker had gemoeten.
Het is niet de eerste keer dat de opvolger van Ivo Opstelten brokken maakt. Eerder moest hij diep door het stof toen hij erkende dat hij fouten had gemaakt in de informatievoorziening naar de Kamer in de kwestie rond de foto van Volkert van der Graaf. Onlangs moest hij opnieuw het boetekleed aantrekken. Dit keer over zijn rol in de nasleep van de Teevendeal.
Debat
Volgende week woensdag debatteert de Tweede Kamer met Van der Steur over de kwestie. De CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich vanaf de eerste dag in het onderwerp vastbeet, neemt het de minister kwalijk dat hij informatie uit het politieonderzoek dat Maat vrijpleit eerst niet met de Kamer wilde delen en vervolgens alleen vertrouwelijk ter inzage legde.
"Van der Steur blijft volhouden dat de documenten geheim moesten blijven. Wij mochten het wel inzien, maar konden de zaak hierdoor niet publiekelijk rechtzetten", aldus Omtzigt.
Michiel van Nispen (SP) vraagt zich af of de excuses ook gekomen zouden zijn als professor Maat, de Kamer en de media niet bleven volharden. "Het heeft driekwart jaar geduurd. Zo ga je met geen burger om, zo ga je niet met het parlement om."