De Tweede Kamer debatteert woensdag met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de kwestie rond MH17-anatoom George Maat.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg het debat aan. Vooral dat de bewindsman zo getalmd heeft met het informeren van het parlement wordt hem flink aangerekend.

Ook is Omtzigt erg ontevreden over het vertrouwelijk houden van stukken over de zaak, daar is alleen reden voor als het landsbelang in het geding is.

Michiel van Nispen van de SP zegt dat de minister ''niet de indruk maakt dat hij gretig op zoek is naar de waarheid''. Hij gelooft ook helemaal niet zo in die royale excuses van de minister en vraagt zich af of de excuses van Van der Steur ook waren gekomen als hij niet zo onder druk van de Kamer, de pers en Maat was komen te staan. ''Het heeft driekwart jaar geduurd. Zo ga je met geen burger om, zo ga je niet met het parlement om.''

Maat

Maat zegt vrijdag dat Van der Steur ''deze keer frank zijn excuses en eerherstel heeft aangeboden. Hij hoefde niet overgehaald te worden. Ik merkte dat hij zich dit al voorgenomen had voorafgaande aan ons goede gesprek.''

De minister erkende donderdag dat hij ook richting Tweede Kamer fouten heeft gemaakt in de affaire over een lezing in april waarbij foto's van MH17-slachtoffers werden gebruikt. Eerder op de dag bood hij Maat excuses aan omdat hij de lezing ''buitengewoon ongepast en smakeloos’’ noemde. Maar hij is nog lang niet van het akkefietje af.