Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) biedt alsnog zijn excuses aan voor zijn handelen in het conflict met MH17-anatoom George Maat. Dat maakte Van der Steur donderdag bekend na een gesprek met Maat.

Update 21.05: Van der Steur erkent ook in de richting van de Tweede Kamer fouten te hebben gemaakt.

Lees het complete nieuwsbericht hieronder:

De forensisch expert raakte in opspraak nadat RTL Nieuws heimelijk opnames maakte van een lezing van hem waarbij geanonimiseerde beelden van MH17-slachtoffers werden getoond.

Kort daarna besloot de toen net aangetreden minister de samenwerking met de geroemde hoogleraar te beëindigen. Van der Steur noemde het optreden van de specialist "buitengewoon ongepast en onsmakelijk".

Ongelijk

Sindsdien is Maat op zoek naar eerherstel en eiste excuses van de VVD-bewindsman. Maat vindt dat hij niets fout heeft gedaan en zich gehouden heeft aan de regels voor het geven van dergelijke lezingen. Van der Steur weigerde maandenlang excuses aan te bieden.

De minister erkent nu zijn ongelijk. Hij sprak donderdag met Maat in een hotel in Utrecht. In een gezamenlijke verklaring zegt hij dat hij zich "te veel door de emotie [heeft] laten leiden". "Het was beter als hij (Van der Steur, red.) zich zakelijker had uitgelaten", staat in de verklaring.

Maat beschouwt de excuses als voldoende eerherstel. Hij heeft het aanbod van Van der Steur om in de toekomst weer gebruik te maken van zijn expertise aanvaard.

Opheldering

Of de minister daarmee uit de problemen is, moet nog blijken. Oppositiepartijen CDA en D66 eisen opheldering over het handelen van de minister in de kwestie. Het politierapport over de kwestie kreeg de Kamer eerst zwartgelakt en vervolgens na herhaaldelijk aandringen vertrouwelijk in te zien. 

Maat mocht het document wel inzien en schreef het rapport met potlood en papier over. Daaruit blijkt dat hem weinig te verwijten valt.

Van der Steur schrijft donderdagavond in een brief naar de Kamer dat hij het rapport eerder naar de Kamer had moeten sturen. Het besluit om delen uit het rapport zwart te lakken was genomen door de politie. Ook de beslissing om de samenwerking met de professor te beëindigen was niet door hem, maar door de politie genomen.

Een van de conclusies uit het rapport is dat Van der Steur te snel tot actie overging. "De genomen maatregelen […] hebben plaatsgevonden zonder goed inzicht in de feiten", zo staat in het onderzoek. De onderzoekers raden Van der Steur bovendien aan altijd eerst een feitenonderzoek met hoor- en wederhoor te doen, voordat er wordt overgegaan tot maatregelen.

Ook staat in het onderzoek dat het tonen van de MH17-beelden niet enkel te wijten is aan Maat. Het ontbrak aan duidelijke richtlijnen en er zijn eerder lezingen gegeven met beelden. Deze informatie is vervolgens niet met de Kamer gedeeld in de Kamerbrief over het politierapport.

Teevendeal

Het is niet de eerste keer dat de nieuwe minister van Justitie zichzelf in de problemen brengt. Eerder ging hij diep door het stof toen hij erkende dat hij fouten had gemaakt in de informatievoorziening naar de Kamer in de kwestie rond de foto van Volkert van der Graaf.

Onlangs moest hij opnieuw het boetekleed aantrekken. Dit keer over zijn rol in de nasleep van de Teevendeal. Dat er een beeld ontstaat van een minister die voor zijn beurt spreekt en niet pro-actief is in de informatievoorziening richting de Kamer, weersprak Van der Steur dinsdag na afloop van het vragenuur. "Als dat zo is, kan ik er niks aan doen", stelde hij.