Asscher belooft Kamer onderzoek naar instroom bedrijfsartsen

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zegt de Tweede Kamer toe een kwartiermaker aan te stellen die het dreigende tekort aan bedrijfsartsen gaat onderzoeken. 

Een deel van de Tweede Kamer vreest dat er een tekort aan bedrijfsartsen ontstaat. Op aandringen van PvdA, SP, CDA en D66 komt er nu een onderzoek waarbij er wordt gekeken naar de instroom van bedrijfsartsen, de opleidingsmogelijkheden en de financiering daarvan.

"De bedrijfsartsenzorg moeten we verbeteren. Op welke manier maakt me niet uit, zolang dat niet aan marktpartijen word overgelaten", zegt Grace Tanamal van de PvdA.

"De bedrijfsarts is een uitstervend beroep", waarschuwt SP'er Paul Ulenbelt. Volgens hem zijn er ieder jaar meer dan drieduizend doden te betreuren die door toedoen van bedrijfsongevallen overlijden. "Als je nu niets doet, dan komt er een probleem", zegt CDA-Kamerlid Pieter Heerma. 

Opleidingsfonds

D66 wil dat er wordt onderzocht of er een opleidingsfonds moet komen. "Desnoods met publiek geld", zegt Kamerlid Steven van Weyenberg. Er ontstaat volgens hem een chronisch gebrek aan gekwalificeerde artsen. "We moeten het zo ver niet laten komen", aldus Van Weyenberg.

Asscher belooft dat er medio april een kwartiermaker is aangewezen met het daarbij behorende takenpakket en verantwoordelijkheden, maar de bewindsman zegt er nadrukkelijk bij dat hij niet het hele stelsel wil omgooien.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie