Dijksma wil geld inzetten voor renovatie station Schiphol

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) zet een miljardenproject voor een Europees spoorveiligheidssysteem ERTMS op een lager pitje. In plaats daarvan wil zij snel investeren in het opknappen van station Schiphol

Dit bevestigt het ministerie aan NU.nl na berichtgeving in het AD.

Schiphol kampt met sterk toenemende reizigersdrukte. Dijksma noemt de problematiek rond Schiphol een voorbeeld van een "acute opgave in het spoordossier" waar nu geen financiële middelen voor zijn.

Ze wil dus bezien of door de vertraagde invoering van ERTMS een deel van de gereserveerde 2,6 miljard euro hier kan worden ingezet. 

Uitrollen

Het uitrollen van het veiligheidssysteem ERTMS duurt al jaren, kost miljarden en de verwachting is dat het ook nog jaren zal duren voordat het zal werken.

Met het nieuwe systeem wordt de controle op het spoor grotendeels gedigitaliseerd, waardoor het spoor veiliger moet worden en treinen dichter op elkaar kunnen rijden.

Andere landen als Frankrijk en Duitsland blijken doelstellingen voor 2020 niet te gaan halen, waardoor Dijksma ruimte ziet om ook meer tijd te nemen.

Ook in Nederland zijn er problemen. Accountants zijn kritisch over de controle op het project.

Lees meer over:
Tip de redactie