Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil het makkelijker maken om een school te stichten, ook als deze niet is gebaseerd op een katholieke, islamitische, antroposofische of andere levensbeschouwing. 

Dat zegt hij donderdag in een interview in de Volkskrant. Dekker heeft het wetsvoorstel 'Meer ruimte voor nieuwe scholen' naar de Tweede Kamer gestuurd om dit mogelijk te maken.

''De huidige wetgeving is gebaseerd op de archaïsche principes van de verzuiling'', zegt Dekker. ''Vernieuwende initiatieven krijgen hierdoor te weinig kans.'' Hij doelt hiermee onder meer op de iPadscholen. ''Daar is veel animo voor, maar Maurice de Hond komt er maar moeilijk tussen omdat een iPad geen levensbeschouwing is.''

Dekker wil daarom het begrip 'richting' uit de wet schrappen. Wie een school wil oprichten hoeft dan straks alleen nog een plan te maken en te bewijzen dat er belangstelling is voor de school. ''Ik verwacht geen revolutie in onderwijsland. Maar deze wet leidt wel tot meer dynamiek.''

Bestaande scholen

De organisatie voor basisscholen, de PO-Raad, kan zich vinden in het voorstel van Dekker. De raad vindt het wel belangrijk dat er altijd eerst wordt gepraat met bestaande scholen en met ouders die verandering willen, om te kijken of er zo een oplossing kan worden gevonden.

Dat scheelt geld en tijd, verklaart voorzitter Rinda den Besten. Ook kan zo worden voorkomen dat kleine scholen in 'krimpgebieden' omvallen als de leerlingen vertrekken.