Bram Moszkowicz is niet langer lijsttrekker van de politieke partij VNL. Het bestuur heeft woensdag afscheid genomen van de oud-advocaat, omdat het bij hem ontbrak aan "uitgesproken toewijding aan de politiek".

"Na overleg bleek dat het bestuur en de heer Moszkowicz andere verwachtingen hebben ten aanzien van de invulling van het lijsttrekkerschap", zo staat in de persverklaring.

"Het bestuur stelt vast dat de heer Moszkowicz te mat bleef in het zich eigen maken van de dossiers en het in de breedste zin uitdragen van de VNL-boodschap."

In weekblad Elsevier uiten de bestuursleden hun ongenoegen over hun keuze voor Moszkowicz. "Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen", aldus partijvoorzitter Laurence Stassen. De bestuursleden omschrijven hem af als iemand "die zijn huiswerk niet deed" en de politieke actualiteit maar moeilijk kon bijbenen.

Video: Bram Moszkowicz uit partij gezet

Bram Moszkowicz uit partij gezet
Bram Moszkowicz uit partij gezet

Opgestapt

Zelf zegt Moszkowicz dat hij niet de partij is uitgestuurd, maar is opgestapt. "Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald", schrijft het weekblad.

Joram van Klaveren neemt het partijleiderschap over tot de nieuwe ledenvergadering in februari.

Anonimiteit

In april vorig jaar presenteerde de partij Moszkowicz als de nieuwe lijsttrekker voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. De voormalig strafpleiter zou de partij van oud-PVV'ers Van Klaveren en Louis Bontes uit de anonimiteit moeten trekken.

De stap was niet geheel onomstreden. Twee jaar geleden werd Moszkowicz door de tuchtraad van het tableau geschrapt. Hij had grote sommen contante betalingen aangenomen, zijn cliënten onvoldoende rechtsbijstand geboden en toezeggingen gedaan die hij niet nakwam.

Het Hof van Discipline oordeelde dat Moszkowicz nooit meer het ambt van advocaat mocht bekleden. Hij had de integriteit van de advocatuur schade toegebracht, vond de raad.

Kritiek

Ook binnen VNL klonk er kritiek. VNL-Kamerlid en mede-oprichter van de partij Louis Bontes legde na de bekendmaking het voorzitterschap neer en stelde zich ook niet meer verkiesbaar voor de volgende verkiezingen. 

"Het nieuwe boegbeeld van de partij staat te ver van mij af", zei de oud-politieagent eerder.

Nu Moszkowicz niet langer deel uitmaakt van VNL komt Bontes terug op zijn eerdere besluit en stelt zich weer verkiesbaar voor de volgende verkiezingen.