Handelsmissie Cuba levert eerste contracten op

De handelsmissie naar Cuba heeft zijn waarde bewezen. Bijna tachtig bedrijven reisden mee en hoewel de missie vooraf vooral werd gezien als een eerste verkenning, zijn de eerste contracten al getekend.

Zo gaat Unilever een cosmeticafabriek bouwen en levert IHC een schip voor kustbescherming. Ook gaat het Nederlandse bedrijf Womy hijskranen leveren voor de ontwikkeling van investeringszone Mariel.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zegt verder tevreden te zijn over de eerste resultaten.

Volgens Ploumen was het vooral voor het meegereisde mkb een oriënterende missie. Ze verwacht op de iets langere termijn nog meer resultaten.

Zij heeft verder duidelijk gemaakt in gesprekken met bewindslieden in Havana dat economische hervormingen op Cuba moeten samengaan met meer politieke vrijheden. 

"Het een gaat niet zonder het ander. Een economie kan pas echt bloeien en ten goede komen aan de bevolking als mensen ook inspraak en eigen verantwoordelijkheid krijgen", aldus Ploumen die voor een tweedaagse handelsmissie op het door de communistische partij geregeerde eiland was.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie