Polen vindt dat Europa terughoudend moet zijn in de berispingen en waarschuwingen over de nieuwe wetten die de Poolse regering de laatste weken heeft aangenomen.
 

Dat heeft het land volgens de NOS in een brief aan Eurocommissaris Frans Timmermans laten weten. Timmermans stuurde twee weken geleden namens de Europese Commissie een brief waarin Polen werd gewaarschuwd voor het uithollen van de rechtsstaat.

Dankzij een nieuwe wet is de macht van het Constitutionele Hof in Polen ingeperkt. Een andere nieuwe wet geeft de overheid de macht zich te bemoeien met de journalisten en programma’s van de grote Poolse zenders.

De kwestie staat woensdag op de agenda van de Europese Commissie.

Soevereine staat

Zbigniew Ziobro, de Poolse minister van Justitie, laat Timmermans weten de waarschuwingen van Europa te zien als een "ongerechtvaardigde en oneerlijke poging om druk uit te oefenen." Polen is een soevereine en democratische staat, beklemtoont Ziobro. "We vragen u daarom terughoudend te zijn met het waarschuwen van ons parlement en onze regering. Er bestaat ideologische verschillen tussen ons en uw linkse overtuigingen."

De Europese Commissie staat overigens niet alleen in de kritiek. De absolute meerderheid die conservatieve partijen onlangs bij de Poolse verkiezingen behaalden, leidde ook in eigen land tot grote demonstraties.

Fundamentele waarden

Ook de Poolse oud-president en Nobelprijswinnaar Lech Walesa riep al op tot nieuwe verkiezingen in zijn land. Hij stelt dat de huidige politieke situatie in zijn land de democratie ondermijnt en Polen het "lachertje" van Europa maakt.

Premier Mark Rutte stelde zondag in een televisie-interview dat Polen "niet alleen lid is van een handelsblok, maar ook lid is geworden van een club met bepaalde regels, fundamentele Europese waarden." Verder stelde hij het overleg met de Europese Commissie af te willen wachten.