VVD-Kamerlid Ton Elias en PVV-Kamerlid Martin Bosma stellen zich ook verkiesbaar voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer.

PvdA-kamerlid Khadija Arib en CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg hebben zich al eerder gekandideerd.

Kamerleden kunnen zich tot dinsdag 10.00 uur verkiesbaar stellen. Woensdag stemt de Tweede Kamer wie er tot en met de nieuwe verkiezingen in maart 2017 voorzitter wordt.

Herleven

Elias, sinds 2008 lid van de Tweede Kamer, schrijft in een brief aan de Kamer dat hij het debat wil laten herleven, jargon moet daarbij zoveel mogelijk worden vermeden.

"Vanzelfsprekend hoort daarbij ook een breuk met de ingeslopen gewoonte om beleidskoeterwaals, reeksen van afkortingen en onnodige Engelse termen te gebruiken", aldus Elias.

Hij neemt zich ook voor om kordaat op te treden. "Als er steeds hetzelfde zinloze zijpad in interrupties ingeslagen wordt, moet de voorzitter ook eenvoudigweg afkappen."

Martin Bosma

Behalve Ton Elias heeft ook Bosma maandag aangekondigd zich verkiesbaar te stellen. Dat meldt Bosma via Twitter.

Bosma is al zes jaar ondervoorzitter van de Tweede Kamer.

Opstappen

Op dit moment is PvdA'er Arib één van de vicevoorzitters en vervangt in die hoedanigheid Anouchka van Miltenburg. De VVD-politica stapte vorige maand op nadat de commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de Teeven-deal, hard oordeelde over haar handelen. Daarvoor was de VVD-politica eveneens betrokken bij meerdere incidenten waardoor haar positie steeds wankeler werd.

Ook Elias is één van de vicevoorzitters in de Tweede Kamer. In 2012 stelde hij zich ook kandidaat, maar legde het binnen de partij toen af tegen Van Miltenburg. De VVD wilde met maar één kandidaat naar buiten treden.