Lodewijk de Waal is door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aangesteld als verkenner om een oplossing te zoeken voor de problemen die seizoenswerkers ondervinden met de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz). 

Dat schrijft Asscher maandag aan de Tweede Kamer.

De Waal laat aan NU.nl weten dat hij eerst met alle partijen uit de sectoren waar het vastloopt in gesprek wil om te ontdekken waar de pijnpunten liggen. "In de cao's is maatwerk mogelijk, ik wil eerst zien waar werkgevers en werknemers tegenaan lopen", zegt De Waal.

De Wwz moet flexwerkers sneller aan een vast dienstverband helpen, maar de regels lijken met name te strikt voor sectoren waar veel met seizoenswerkers wordt gewerkt, zoals de tuinbouw en de recreatiesector. Werkgevers zouden dan werknemers in vaste dienst moeten nemen terwijl die feitelijk maar een paar maanden per jaar voor een bedrijf actief zijn.

De klus moet voor 1 mei zijn geklaard. De Waal is vorige week maandag al begonnen met zijn nieuwe functie met een gesprek op het ministerie van Sociale Zaken.

Bekend terrein

De polder is voor De Waal bekend terrein, van 1997 tot medio 2005 was hij voorzitter van de FNV. "Mijn ervaring met de polder is dat er altijd een oplossing mogelijk is als alle betrokken partijen zich daarvoor inzetten", aldus De Waal.

Asscher beloofde begin december een verkenner aan te stellen om de problemen rond de nieuwe Wwz te onderzoeken. Dat deed hij op aandringen van met name regeringspartij VVD en oppositiepartijen CDA en D66.

Asscher heeft er vertrouwen in dat De Waal erin slaagt om samen met de sociale partners een oplossing te vinden. "Uitgangspunt daarbij is dat werkgevers de flexibiliteit wordt geboden die ze nodig hebben en tegelijkertijd voldoende zekerheid te geven aan flexwerkers", aldus Asscher.