Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft meer tijd nodig om met een reactie te komen op zijn rol in de kwestie rond de MH17-patholoog George Maat.

Dat schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van der Steur zou uiterlijk dinsdag met een verklaring komen over zijn optreden in de affaire, maar belooft die nu later in de week tezamen met de antwoorden op Kamervragen naar de Kamer te sturen.

In de 42 vragen eisen CDA, D66, PVV, SP en GroenLinks opheldering van Van der Steur. Zij willen weten of Van der Steur informatie voor de Kamer heeft achtergehouden. 

'Ongepast en onsmakelijk'

De forensisch expert raakte in opspraak nadat RTL Nieuws heimelijk opnames maakte van een lezing van Maat waarbij geanonimiseerde beelden van MH17-slachtoffers werden getoond. Kort daarna besloot de net aangetreden minister de samenwerking met de professor te beëindigen. Hij noemde het optreden van de specialist “buitengewoon ongepast en onsmakelijk”.

Sindsdien is Maat op zoek naar eerherstel. Hij vindt dat hij niets fout heeft gedaan en zich gehouden heeft aan de regels voor het geven van dergelijke lezingen.

Ook Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) lieten het er niet bij zitten. Zij eisten dat het politieonderzoek naar het handelen van Maat openbaar moest worden gemaakt.

Zwartgelakt

Op aandringen van de parlementariërs ging het rapport naar de Kamer, maar was meer dan de helft zwartgelakt. De Kamerleden konden het wel inzien, maar dan alleen vertrouwelijk. Dat betekent dat zij er niet in de openbaarheid over mogen praten. 

Ook Maat mocht het politierapport inzien. Kopieën mocht hij niet maken, maar hij werd niet gehinderd toen hij het rapport met een potlood overschreef. Professor Maat publiceerde begin januari het geheime politierapport over de kwestie.

Hoor- en wederhoor

Een van de conclusies uit het rapport is dat Van der Steur te snel tot actie overging. “De genomen maatregelen […] hebben plaatsgevonden zonder goed inzicht in de feiten”, zo staat in het onderzoek. De onderzoekers raden Van der Steur bovendien aan altijd eerst een feitenonderzoek met hoor- en wederhoor te doen, voordat er wordt overgegaan tot maatregelen.

Ook staat in het onderzoek dat het tonen van de MH17-beelden niet enkel te wijten is aan Maat. Deze informatie is vervolgens niet met de Kamer gedeeld in de Kamerbrief over het politierapport.

De Kamer wil nu weten waarom Van der Steur het feitenonderzoek niet openbaar wilde maken en het uiteindelijk wel vertrouwelijk met de Kamer deelde. In de Kamervragen wijzen zij de minister op de informatieplicht die het kabinet naar het parlement toe heeft.

Ook eisen zij opheldering over de rol van Van der Steur in het ontslag van Maat.

Teevendeal

Het is niet de eerste keer dat de nieuwe minister van Justitie zichzelf in de problemen brengt. Eerder ging hij diep door het stof toen hij erkende dat hij fouten had gemaakt in de informatievoorziening naar de Kamer in de kwestie rond de foto van Volkert van der Graaf.

Onlangs moest hij opnieuw het boetekleed aantrekken. Dit keer over zijn rol in de nasleep van de Teevendeal. Dat er een beeld ontstaat van een minister die voor zijn beurt spreekt en de niet pro-actief is in de informatievoorziening richting de Kamer, weersprak Van der Steur dinsdag na afloop van het vragenuur. "Als dat zo is, kan ik er niks aan doen", aldus Van der Steur.

Van der Steur moet de vragen voor vrijdag hebben beantwoord. De Kamer debatteert volgende week over de kwestie.