Een betere informatie-uitwisseling tussen inlichtingen- en veiligheidsdiensten van landen over terroristen. Dat is het belangrijkste doel van een eendaagse internationale antiterreurtop maandag in Den Haag.

''We moeten informatie delen over terroristen zodat we kunnen verhinderen dat ze reizen", zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in zijn openingstoespraak.

Dat is nodig want het hedendaagse terrorisme is als ''een virus, het past zich aan om te overleven en wordt steeds veerkrachtiger".

Op zijn uitnodiging praten zo'n 250 politici en deskundigen van de antiterreurorganisatie Global Counterterrorism Forum (GCTF) en van de Anti ISIS-coalitie over de strijd tegen terreur. Naast bewindslieden uit getroffen landen zoals Nigeria, Tunesië en Frankrijk, zijn er ook vertegenwoordigers van onder meer VN en Europol.

Onze strijders

Maar ''buitenlandse terroristische strijders zijn ook onze strijders", zei Koenders. Er zijn al meer dan tweehonderd Nederlanders aan het vechten in Syrië en Irak. Meer dan veertig Nederlanders zijn daar gesneuveld.

Deze nieuwe generatie terroristen gebruikt de modernste technologie en vindt steeds nieuwe manieren om de strijd te voeren. Daarop moeten landen constant scherp blijven. Ook misbruiken ze onze open grenzen, aldus de bewindsman. Ze ''vergiftigen" op die manier ook het debat over migratie.

'Terrorisme 2.0' moet op meerdere manieren worden aangepakt. Daarbij is het preventieve spoor volgens hem van groot belang. ''Want preventie is altijd effectiever dan het nemen van actie na het feit".