Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) moet meer inzet tonen bij het regelen van onderwijs voor vluchtelingenkinderen. Dat zeggen diverse partijen in de Tweede Kamer tegen NU.nl.

Dagblad Trouw bericht maandag dat er weliswaar onderwijsplekken voor deze kinderen bij komen, maar dat het aantal achterblijft bij de verwachtingen.

"Ik vind dit onbestaanbaar. De staatssecretaris heeft veel uit te leggen", aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen. "Hij moet met scholen in gesprek over obstakels en die wegnemen. Hij moet veel meer uitstralen hoe belangrijk dit is."

PvdA-Kamerlid Loes Ypma: "Het vraagt om nog meer daadkracht van scholen en staatssecretaris om te zorgen dat juist deze kinderen die al zoveel hebben meegemaakt zo snel mogelijk naar school kunnen. Dat is essentieel. Elke dat die verloren gaat staat de kans op een goede toekomst voor deze kinderen in de weg."

In Nijmegen wordt maandag een school geopend voor zeshonderd vluchtelingenleerlingen, maar verder zouden er alleen kleine scholen worden geopend. Afgelopen jaar kwamen zo'n dertienduizend kinderen als vluchteling naar Nederland.

"Het gaat iedere keer om scholen voor enkele tientallen leerlingen", zegt een woordvoerder van Lowan, de organisatie die onderwijs voor vluchtelingen begeleidt, tegen Trouw. "En het zijn minder nieuwe locaties dan wij verwachtten."

Regulier onderwijs

Ook zouden er problemen zijn om vluchtelingen in het reguliere onderwijs te plaatsen. Met name in het basisonderwijs zijn nog maar weinig scholen die bij het ministerie hebben aangeklopt voor ondersteuning om het onderwijs te kunnen regelen.

In december liet Dekker de Kamer al weten diverse acties te hebben ondernomen om scholen en gemeenten te ondersteunen. Volgens Van Meenen is dit echter onvoldoende.

"Scholen voelen zich blijkbaar onvoldoende zeker van noodzakelijke inkomsten. Gemeenten weten zich ook niet gesteund bij kortdurende huisvesting van het onderwijs", aldus Van Meenen.

Gesprek

VVD-Kamerlid Karin Straus vindt dat het ministerie in gesprek moet met de scholen om de bezwaren en oplossingen te bespreken.

"Vanuit het ministerie is ruimhartig het aanbod gedaan om te helpen. Ik vind het dan wel jammer om te lezen dat maar dertien scholen hier gebruik van maken", aldus Straus.

Volgens haar zou er bovendien meer gebruik gemaakt kunnen worden van de expertise bij scholen die wel al asielkinderen opvangen.

GroenLinks wil dat Dekker "de harde garantie geeft dat elk vluchtelingenkind binnen een maand na aankomst in Nederland in de schoolbankjes zit", aldus Kamerlid Rik Grashoff.

In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

In 60 seconden: De asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: De asielprocedure in Nederland

Animatie door In60seconds