Internationale top over strijd tegen terreur van start in Den Haag

Zo'n 250 politici en deskundigen voeren maandag in Den Haag internationaal overleg over de strijd tegen terreur. 

Op initiatief van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) komen vertegenwoordigers van de antiterreurorganisatie Global Counterterrorism Forum (GCTF) en van de Anti IS-coalitie bijeen.

Onder de deelnemers zijn zo'n vijftien tot twintig ministers en staatssecretarissen onder wie de Franse staatssecretaris Harlem Désir van Europese Zaken. Verder zijn er afgevaardigden van Europol, Interpol, de Verenigde Naties en de Europese Unie.

De aanwezigen gaan onder meer praten over het uitwisselen van informatie. Ook het tegengaan van jihadgangers en het beschermen van burgers tegen terreur staan op de agenda. De conferentie is een initiatief van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij vindt het van belang dat "de internationale coalities regelmatig de klokken gelijkzetten".

Nationale terrorismelijst

Koenders onthulde zondag dat het aantal namen op de nationale terrorismelijst is in een jaar tijd is verdubbeld. Plaatsing op die lijst zorgt ervoor dat tegoeden van betrokkenen bevroren kunnen worden, waardoor terreur voor hen moeilijker valt te financieren. De minister zal er maandag voor pleiten wereldwijd gegevens over bevriezing van tegoeden te delen.

Het is volgens Koenders voor het eerst dat alle landen die wereldwijd een leidende rol spelen in de strijd tegen terrorisme verenigd aan tafel zitten. Het is essentieel dat nauwer wordt samengewerkt bij de strijd tegen terreur, aldus de bewindsman. Er wordt onder meer gesproken over het beter, sneller en slimmer delen van informatie.

Lees meer over:
Tip de redactie