Het aantal namen op de nationale terrorismelijst is in een jaar tijd verdubbeld. Er staan inmiddels 39 personen en drie organisaties op. 

Dat meldt minister Koenders (Buitenlandse Zaken) zondag aan de vooravond van een grote internationale conferentie over terrorisme in Den Haag.

De lijst bevat namen van Nederlanders en organisaties die betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak. Op 23 december werden nog twee personen aan de lijst toegevoegd.

Op de conferentie komen maandag ruim 250 vertegenwoordigers uit meer dan vijftig landen. Ook afgevaardigden van Europol, Interpol, de Verenigde Naties en de Europese Unie zijn erbij.

Bevriezen tegoeden

Plaatsing op de nationale terrorismelijst zorgt ervoor dat tegoeden van betrokkenen bevroren kunnen worden, waardoor terreur voor hen moeilijker valt te financieren. Koenders vindt dat een goed middel. "Het verkleint het risico dat mensen terugkeren uit Syrië of Irak om hier aanslagen te plegen."

De minister vindt dat de lijst verder uitgebreid moet worden en zal er maandag op de vergadering voor pleiten om wereldwijd gegevens over bevriezing van tegoeden te delen. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat iemand die niet in het ene land kan pinnen, dat wel over de grens kan doen.

De bijeenkomst gaat behalve over het uitwisselen van informatie ook over het tegengaan van jihadgangers en het beschermen van burgers tegen terreur.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door In60seconds