Rutte wil af van 'asielshoppen' door Europese vluchtelingen

Mark Rutte wil de komende twee maanden in Europa een stabiele coalitie smeden waarmee afspraken worden gemaakt over de aanpak van het vluchtelingenprobleem.  

Dat stelde de premier zondag in het programma Buitenhof. Rutte deed de uitspraken in verband met het EU-voorzitterschap dat Nederland sinds 1 januari heeft.

"We moeten af van het asielshoppen", stelde de premier. "We moeten af van het idee dat een vluchteling die naar Europa komt zelf kan kiezen of hij naar Hamburg of Vilnius wil. Europa moet beslissen."

Rutte wil dat er harde afspraken liggen voordat het voorjaar aanbreekt, aangezien de stroom vluchtelingen die naar Europa trekt dan vermoedelijk weer groter wordt.

"We moeten een brede coalitie bouwen voor afspraken die kunnen slagen", aldus de premier. Rutte heeft voor Europa geen andere taak dan dat hij voor Nederland heeft. "Hier proberen we ook in het versplinterde politieke landschap dingen voor elkaar te krijgen."

Normen en waarden

Hij stelde ook te begrijpen dat de vluchtelingenstroom mensen soms angst inboezemt. "Ik kan niet de garantie bieden dat er onder de 59.000 vluchtelingen die Nederland binnenkomen niemand zit met kwade intenties. Maar we doen er met de veiligheidsdiensten wel alles aan om die elementen te filteren, ten behoeve van de goedwillende asielzoekers."

In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Keulen

Naar aanleiding van de 'massa-aanranding' in Keulen stelde Rutte dat Nederland niet bang hoeft te zijn dat "door de stroom mensen uit een andere cultuur" onze normen en waarden worden afgezwakt. "We gaan geen enkele concessie doen aan wat wij hier in de afgelopen eeuwen hebben opgebouwd; een samenleving waarin iedereen gelijk is. Blank en zwart, man en vrouw, homo en hetero."

Afspraken

Europa heeft in antwoord op de grote stroom vluchtelingen uit onder meer Syrië onderling afspraken gemaakt over de aanpak van de crisis, onder meer over de herverdeling van vluchtelingen. Maar landen komen hun afspraken niet na, en het systeem werkt nog nauwelijks. Rutte gaf aan dat Nederland als voorzitter van de EU dit als prioriteit heeft.

"Alles is er op gericht de stroom naar nul te brengen", zei Rutte. "Het is zonneklaar dat we niet kunnen doorgaan met deze aantallen."

Turkije

De EU heeft ook afspraken gemaakt met Turkije, omdat vluchtelingen met name via dat land via de Balkan naar Europa reizen. Onder meer in ruil voor geld, zeker 3 miljard euro in de komende twee jaar voor de opvang van vluchtelingen, moet Turkije de grenzen met Europa potdicht houden. Maar dat gebeurt nog onvoldoende, want zelfs ondanks de winter is de toestroom nog veel te hoog, erkent Rutte.

Rutte sloot niet uit dat ook Nederland "alternatieven" zal nemen als het niet lukt de toestroom een halt toe te roepen. Hij wilde niet ingaan op de vraag of dat betekent dat ook Nederland net als landen als Duitsland en Denemarken grenscontroles gaat invoeren.

Poolse mediawet

Over Polen, dat onder vuur ligt vanwege nieuwe wetten die de conservatieve regering doorvoert, deed Rutte geen harde uitspraken. Vooral de nieuwe mediawet, die de regering de mogelijkheid biedt om verregaande invloed uit te oefenen op de inhoud van de programma’s, leidde tot veel kritiek.

"Polen is niet alleen lid van een handelsblok, maar ze zijn ook lid geworden van een club met bepaalde regels, fundamentele Europese waarden", aldus Rutte. "We gaan deze kwestie echter niet met orkaankracht in. We doen het stapje voor stapje: de zaak wordt volgende week besproken in de Commissie, daarna zien we wat we verder gaan doen."

Tip de redactie