Een Nederlands "nee" tijdens het Oekraïne-referendum op 6 april kan volgens Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, "de deur openen naar een grote continentale crisis". 

Als de Nederlandse kiezer het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU afwijst zal Rusland "de vruchten plukken van een gemakkelijke overwinning", aldus Juncker in een interview zaterdag met NRC.

Hij hoopt niet dat het referendum verandert in een referendum over Europa en hij drukt in de krant Nederlanders op het hart om geen 'nee' te stemmen om redenen die niets met het verdrag zelf te maken hebben.

Verder zegt Juncker dat Nederlanders moeten begrijpen dat de kwestie het Nederlandse belang "overstijgt". Daarbij roept hij de Nederlandse kiezer op te handelen als "een Europese strateeg".

Dreigement

Op Twitter spreekt D66-leider Alexander Pechtold in een reactie van een "impliciet dreigement". "De kiezer is nog nooit overtuigd door dit soort impliciete dreigementen", zo twittert hij. 

PVV-fractieleider Geert Wilders twittert: "De intimidatie van de EU-elite begint weer, maar het zal ze niet meer helpen. Nederland zegt nee".

Raadgevend

Het actiecomité Geenpeil wist vorig jaar genoeg handtekeningen te verzamelen om kiezers de vraag voor te leggen of zij voor of tegen het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne zijn. Het raadgevend referendum wordt gehouden op 6 april van dit jaar.

Omdat het een raadgevend referendum is, kan het kabinet de uitkomst naast zich neerleggen. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt overigens dat de verkiezingsuitslag gerespecteerd moet worden.