Premier Mark Rutte begrijpt dat na de aanrandingen in Keulen tijdens oudejaarsnacht er veel Nederlanders zijn die zich zorgen maken over de normen en waarden die asielzoekers met zich meebrengen, maar garandeert dat Nederland geen concessies zal doen als het gaat om de Nederlandse gedragscodes.

"Wij gaan ons niet aanpassen aan hun normen en waarden, zij moeten zich aanpassen aan onze normen en waarden", zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De aanrandingen en verkrachtingen in de Duitse stad Keulen noemt de premier "walgelijk, weerzinwekkend en verschrikkelijk". De vrouwen die het slachtoffer werden, hoeven zich volgens Rutte op geen enkele manier schuldig te voelen. "Die schuld ligt voor 100 procent bij die griezels die het hebben gedaan."

De daders moeten worden opgepakt en berecht volgens de regels van de Europese rechtsstatelijke principes, zei Rutte. Deze asielzoekers ziet hij het liefst zo snel mogelijk vertrekken. "Als je je zo misdraagt heb je hier niets te zoeken."

Waarschuwing

Tegelijkertijd waarschuwt hij ervoor om niet alle asielzoekers verantwoordelijk te stellen voor wat er in Keulen is gebeurd. "Wij zijn West-Europa, wij zijn beschaafd. Als je vlucht voor bommen en granaten, zullen wij je een veilig heenkomen bieden. Maar wij gaan onze normen en waarden niet aanpassen", aldus Rutte.

"Wij hebben dit mooie land in vele honderden jaren opgebouwd. Zo een vrij land met zoveel welvaart, daar zitten fundamentele waarden onder. Nee, we gaan geen concessies doen."

Volgens de premier moeten de normen en waarden van de joods-christelijke cultuur en Europese principes van de Verlichting, het humanisme, gelijkheid van man en vrouw en donker en blank niet gerelativeerd worden zoals dat in de jaren 80 nog gebeurde. 

"Je kunt niet relativeren op onze verworven normen en waarden. Je moet duidelijk maken waar nieuwkomers in moeten integreren", zei hij.