Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans vindt het laten meedraaien van allochtonen die hier al meerdere generaties zijn een grotere uitdaging dan de integratie van vluchtelingen.

"Wij hebben als Europeanen een grotere uitdaging voor die delen van onze eigen bevolking die hier misschien al drie of vier generaties zijn en die leven in complete uitzichtloosheid, omdat ze denken dat ze niet mee mogen doen of mee kunnen doen", zei hij donderdag na afloop van een debatavond in Den Haag tegen NU.nl.

Die bevolkingsgroepen zijn volgens Timmermans moeilijker te bereiken dan de vluchtelingen die net aankomen. Die hebben de bereidheid zich snel aan te passen en zijn hoger opgeleid, wat de aanpassing vergemakkelijkt, aldus Timmermans.

Nieuwe onderklasse

"Ons echte probleem zit veel meer in onze eigen bevolkingsgroepen die zo langzamerhand een nieuwe onderklasse dreigen te worden", zei hij. Deze "boze onderklasse" toont zich gevoelig voor "de sirenenzang" van groeperingen als Islamitische Staat (IS).

Volgens Timmermans zijn onderwijs en arbeidskansen de oplossing om zowel vervreemde bevolkingsgroepen als vluchtelingen op het rechte pad te houden.

"Zij moeten zo snel mogelijk meedraaien, maar ook hard worden aangepakt als zij crimineel gedrag vertonen. Wij kunnen ons geen wegkijksamenleving meer permitteren."

Keulen

Die harde aanpak geldt wat hem betreft ook voor de vermeende daders van de aanrandingen in Keulen tijdens Nieuwjaarsnacht. "Mensen die op zo'n grove manier misdaden plegen horen achter de tralies."

Volgens de Duitse krant Welt am Sonntag zouden de meeste daders Syrische vluchtelingen zijn. De Duitse bondskanselier Angela Merkel schermde eerder op de dag met de mogelijkheid tot uitzetting uit Duitsland. "Op die manier geven we een duidelijk signaal aan degenen die niet bereid zijn om onze wettelijke normen te gehoorzamen", aldus Merkel.

Timmermans wil zo ver nog niet gaan. "De etniciteit maakt me niets uit. Het gaat mij er om of men zich aan de wet houdt of niet. (...) Mensen die strafbare feiten plegen, moeten gewoon vervolgd worden en de bak in. Dan maakt het me niets uit of ze vluchteling of geen vluchteling zijn. Daarna kunnen ze eventueel worden uitgezet."