Het kabinet moet zijn "stevige standpunten" in het vluchtelingendebat in Europa niet afzwakken omdat ons land het voorzitterschap van de EU bekleedt. Dat zei VVD-fractieleider Halbe Zijlstra donderdag.

Zijlstra deed de uitspraken na een bijeenkomst tussen het 'dagelijks bestuur' van de EU en fractievoorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.

Voorheen heeft Nederland nogal eens op dit onderwerp zijn poot tot het laatste moment stijf gehouden, aldus de liberaal. Als voorzitter heb je echter een andere rol. "En dat is een spagaat." Maar de voorzitter moet wel het nationaal belang blijven dienen. "Ik hoop dat het kabinet zich (door het voorzitterschap) niet laat hinderen."

De Europese Commissie was donderdag hier om het startschot te geven voor het zes maanden durende Nederlandse voorzitterschap. Eerder op de dag werden de commissarissen door het voltallige kabinet ontvangen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Rutte

Premier Mark Rutte zei daar dat ons land de rol van "bemiddelaar" op zich zal nemen tijdens het voorzitterschap. Daarbij zal "pragmatisch en gericht op resultaten" worden opgetreden. Daarbij is het volgens hem wel belangrijk dat alle landen zich aan de afspraken houden.

De vluchtelingenstroom zal hoog op de agenda staan het komende halfjaar, aldus Rutte. Maar een snelle oplossing is niet mogelijk, voegde hij eraan toe.

'Normale proporties'

Zijlstra wil dat de aantallen asielzoekers teruggaan naar "normale proporties". Voorheen kwamen 8.000 mensen per jaar naar ons land, stelde de fractieleider. Vorig jaar zijn meer dan 50.000 vluchtelingen naar ons land gekomen.