
Wat u moet weten over het EU-voorzitterschap van Nederland
Elk half jaar heeft de EU een andere lidstaat als nieuwe voorzitter. In alfabetische volgorde wordt bepaald wie de volgende voorzitter wordt.
De vorige voorzitter was Luxemburg en van 1 januari tot en met 30 juni is het de beurt aan Nederland om de voorzittershamer in handen te houden.
Als een van de lidstaten die er vanaf het eerste uur bij is geweest, is het voor Nederland de twaalfde keer dat het voorzitter is. De laatste keer was in 2004.
Wat kan een voorzitter doen?
De belangrijkste taak van de voorzitter is om alle 28 lidstaten op één lijn te krijgen. De voorzitter leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie, ook wel bekend als de Raad van Ministers. Daarin zitten alle ministers van de lidstaten, de raad controleert samen met het Europees Parlement de wetten van de Europese Commissie.
Ook stelt de voorzitter de agenda van de Raad samen. Daarmee kan het prioriteiten stellen en zijn stempel op het beleid van het komend half jaar drukken.
Wat zijn de prioriteiten?
De vluchtelingencrisis blijft ook in 2016 de grootste uitdaging voor Europa. De lidstaten zijn al maanden op zoek naar een oplossing voor de stroom vluchtelingen uit Syrië, Irak, Afghanistan, die hun toevlucht in Europa zoeken.
Het systeem van herplaatsing via hotspots om landen als Griekenland en Italië te ontlasten, wil maar niet van de grond komen en het is nog maar de vraag of de deal met Turkije zoden aan de dijk zal zetten.
Zeker is dat de Europese buitengrenzen poreus zijn en Europese verdragen als Schengen en Dublin niet meer werken.
Aan Nederland de taak om het komend half jaar de neuzen dezelfde kant op te krijgen en bijvoorbeeld tot een akkoord te komen over een Europese grens- en kustwacht.
Na de aanslagen in Frankrijk moeten er ook stappen worden gezet in de aanpak van het terrorisme in de EU.
Als voorzitter zal Nederland er tot slot alles aan doen om het dreigende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU te voorkomen. De Britten gaan in juni naar de stembus om voor of tegen een exit uit de EU ('Brexit') te stemmen.
Als het aan premier Mark Rutte ligt wordt er niet alleen vergaderd, maar worden er resultaten geboekt.