Regeringspartij PvdA wil dat het kabinet onderzoekt of het de recent failliet verklaarde winkelketens kan helpen bij een doorstart.

Afgelopen viel het doek voor warenhuisconcern V&D en winkelbedrijf Macintosh, eigenaar van Dolcis, Invito, Manfield, PRO Sport en Steve Madden.

Minister Kamp beloofde eind december al dat het kabinet V&D waar mogelijk ondersteuning zal bieden om zoveel mogelijk banen te behouden bij een doorstart. De overheid kan bijvoorbeeld garant staan bij het financieren van activiteiten.

Het ministerie is al betrokken geweest bij de ontwikkelingen rondom V&D, maar de minister wilde toen niet zeggen wat er is gebeurd.

'Kille winter'

"Het is een kille winter voor de retailbranche", aldus John Kerstens van de PvdA woensdag. Hij wil dat ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) bekijken hoe zij zo veel mogelijk banen kunnen behouden bij de getroffen bedrijven. Hij wil ook dat ze hierover met de retailsector in gesprek gaan.

Door het failliet van Macintosh komen ongeveer vijfduizend mensen op straat te staan. Bij V&D gaat het om tienduizend werknemers die hun baan dreigen te verliezen. De warenhuisketen hoopt deze maand al duidelijkheid te geven over een doorstart.

Animatie door in60seconds

Toeleveranciers

Ook veel toeleveranciers kunnen in de problemen komen door het omvallen van V&D en Macintosh. In het geval van V&D staan nog voor tientallen miljoenen aan rekeningen open bij de in totaal 1.800 bevoorraders van de warenhuisketen, bevestigde de brancheorganisatie van textielbedrijven Modint woensdag.

Hoeveel leveranciers meegesleurd dreigen te worden in een faillissement, is volgens Modint-voorzitter Han Bekke nog lastig in te schatten. Niet iedere ondernemer heeft evenveel vet op de botten. De financiële gevolgen zijn ook erg afhankelijk van de manier waarop het faillissement van V&D afgewikkeld wordt.