Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) stuurt zijn mensenrechtenambassadeur naar Saudi-Arabië om daar over de mensenrechtensituatie te praten.

Wanneer de gezant naar Riyad gaat is nog niet duidelijk, alleen dat het begin dit jaar zal zijn, aldus een woordvoerster.

Koenders is uiterst kritisch over de executies in Saudi-Arabië. Het land bracht zaterdag 47 veroordeelden ter dood, onder wie de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr.

De Tweede Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben de executies aan de kaak gesteld bij minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

Het tweetal wil weten of het klopt dat de geëxecuteerde sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr niet wegens terrorisme werd gearresteerd maar om andere redenen.

Ook vragen ze of Koenders denkt dat er sprake is geweest van eerlijke rechtsgang. Verder willen ze weten of de minister bereid is tegen Saudi-Arabië zijn zorgen uit te spreken over de doodvonnissen.

Dreigend

Sjoerdsma stelde een maand geleden de dreigende executies al aan de orde bij het kabinet. ''De kans dat Nederland zoiets in zijn eentje kan voorkomen, lijkt me niet erg reëel. Maar het wordt tijd voor een zichtbaarder standpunt, zeker nu Nederland het Europees voorzitterschap heeft'', zegt hij nu.

Europese Unie

De Europese Unie heeft zich uitgesproken tegen de executie. ''De EU is tegen de doodstraf en in het bijzonder tegen massa-executies", zei EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini zaterdag in Brussel. 

Vooral de executie van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr geeft te denken, met name over het recht op vrije meningsuiting in Saudi-Arabië, aldus Mogherini. ''Dit voorval kan de sektarische spanningen in de regio verder aanwakkeren, met gevaarlijke gevolgen."

Koenders heeft zich achter de woorden van Mogherini geschaard.

Demonstraties

De vooraanstaande sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr heeft zaterdag opgeroepen tot demonstraties in de Golfstaten en Irak als protest tegen de executie in Saudi-Arabië van sjeik Nimr Baqr al-Nimr .

''Ik vraag de sjiieten in Saudi-Arabië, toon moed door te reageren met vreedzame demonstraties. En hetzelfde aan sjiieten in de Golf, om onrechtvaardigheid en overheidsterreur in de toekomst te ontmoedigen. Ik roep op tot boze demonstraties bij Saudische gebouwen'', zei Sadr.

De prominente prediker verwees ook naar de Saudische ambassade in Bagdad, die juist afgelopen week weer is geopend. Saudi-Arabië had zijn diplomaten teruggetrokken in 1990, toen Irak Koeweit binnenviel.

Video: Inwoners Saudi-Arabië protesteren vanwege executies