Een op de zes politici in de Tweede Kamer heeft sinds de verkiezingen in 2012 zijn zetel afgestaan. Bijna 40 procent vertrok omdat een andere baan leuker leek.

Dat meldt het AD zaterdag. Tot nu toe verlieten 23 van de 150 parlementariërs de Tweede Kamer.

In het overzicht zijn de tijdelijke vervangers niet mee gerekend. Ook de elf leden die in het kabinet Rutte terechtkwamen, zijn niet mee geteld.

Vier Kamerleden moesten opstappen omdat hun integriteit in twijfel werd getrokken.

Kiezersbedrog

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) haalt in AD hard uit naar de afhakers. Hij noemt vertrekken uit de Kamer "een vorm van kiezersbedrog. Als er een andere baan langskomt, heb je wat mij betreft pech gehad".

Volgens Weisglas, die zelf 24 jaar in de kamer zat, functioneert de volksvertegenwoordiging slecht doordat er weinig ervaren parlementariërs meer zijn. Een Kamerlid zit nu 5,5 jaar in het parlement. Die leeftijd daalt al jaren.

Desastreuze gevolgen

Ook emeritus hoogleraar parlementaire geschiedenis Joop van den Berg stelt dat het vroege vertrek van Kamerleden en dus ervaring "desastreuze gevolgen" kan hebben. "Af en toe hoor ik Kamerleden praten en denk ik: hallo, 3 jaar geleden vonden jullie iets heel anders. Natuurlijk kun je van standpunt veranderen, maar het zou toch prettig zijn als men zich daar bewust van is."

Hij begrijpt overigens wel dat Kamerleden afhaken, uit angst voor vroegtijdige verkiezingen. "Het is aannemelijk dat je niet wordt herkozen. In dat opzicht staat je baan voortdurend op de tocht", stelt Van den Berg.