Voor minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) is het uitzitten van deze kabinetsperiode een doel op zich. Hij gaat daarmee tegen de lijn van premier Mark Rutte in.

Dat zegt hij in een uitgebreid kerstinterview met NU.nl.

"Ik zou er zeer voor pleiten dat dit kabinet eind volgend jaar nog steeds zit. Als minister van Financiën weet ik dat Nederland gebaat is bij economische en financiële stabiliteit. Daar hoort ook politieke stabiliteit bij", zegt Dijsselbloem.

"Bij een val van het kabinet staat het beleid anderhalf jaar stil. En stilstand is achteruitgang", aldus Dijsselbloem. "En met verkiezingen gaan politici weer van alles beloven wat niet waar kan worden gemaakt. In ieder geval niet alles."

Heilige doel

Op Prinsjesdag liet Rutte zich ontvallen dat het uitzitten van de rit van zijn tweede kabinet tot maart 2017 juist geen doel op zich is.

"Soms lees ik weleens dat mijn enige heilige doel zou zijn om de rit uit te zitten, maar als je op iets stuit waardoor het vastloopt dan moet je op het op een nette manier eindigen en terug naar de kiezer", zei Rutte op 15 september.

Afkeuring

Het kabinet kreeg vorige week een motie van afkeuring aan de broek van bijna de volledige oppositie vanwege de afhandeling van de Teeven-deal.

Daarnaast is het regeerakkoord na drie jaar nagenoeg uitgevoerd en zijn coalitiepartners VVD en PvdA geen natuurlijke regeringspartners, zo bleek wel uit meerdere crises afgelopen tijd. Zo kwam het kabinet in zwaar weer over de discussies rond de vrije artsenkeuze en bed bad en brood voor uitgeprocedeerde vluchtelingen.

De PvdA-man Dijsselbloem verheugt zich wel op de volgende verkiezingscampagne. "Dan mag ik even alle ketenen loslaten en voor dat cluppie gaan waar ik al zo lang mee ben vergroeid."

Lees hier het interview met Dijsselbloem