In de coalitie is met afgrijzen gereageerd op het wegstemmen dinsdagavond van een wet in de Eerste Kamer die de aanleg van windmolenparken op zee mogelijk moest maken.

De wet van minister Henk Kamp (Economische Zaken) werd verworpen, omdat een meerderheid in de Senaat wil dat de aan deze wet gekoppelde voorgenomen splitsing van energiebedrijven Eneco en Delta ongedaan wordt gemaakt.

De coalitiepartijen kregen in de Senaat alleen steun van D66, GroenLinks en SGP.

PvdA-leider Diederik Samsom spreekt op Facebook zelfs van "staatsrechtelijke sabotage". "Zo opzichtig marchandeerde de Eerste Kamer nog niet met haar rol in ons parlementaire bestel. Staatsrechtelijke sabotage over de rug van duurzame energie. Treurig", aldus Samsom.

Bizar

Volgens VVD-Kamerlid André Bosman heeft de tegenstem van een meerderheid in de Senaat gevolgen voor de ambities voor duurzame energie.

"Dit is bizar. Het is politiek armpje drukken geworden. En duurzame energie is daar de dupe van", aldus Bosman tegen NU.nl. "Bedrijven hebben zich er voor ingezet om vanaf 1 januari aan de slag te gaan met de nieuwe wet. Ik ben teleurgesteld in de beperkte scope van de Eerste Kamer."

Signaal

Kamp wees er dinsdag op dat de splitsing ook bij het wegstemmen van de wet alsnog doorgaat, omdat dit in de bestaande wet ook al was vastgelegd.

Desondanks vond een meerderheid van de Eerste Kamer dat met de tegenstem "een signaal" moest worden afgegeven dat de splitsing ongewenst is.

Andere baan

Volgens SP-Kamerlid Eric Smaling is het sneuvelen van de wet de eigen schuld van de minister. "De minister zorgt willens en wetens voor vertraging van zijn eigen Energieakkoord", aldus Smaling.

"Je komt er niet mee weg door zomaar een motie niet uit te voeren. Dit is powerplay van de verkeerde soort. Het wordt tijd dat Kamp een andere baan gaat zoeken."

Ook Agnes Mulder (CDA) stelt dat de ambitie van Kamp voor windmolens op zee "door zijn eigen toedoen" vertraging oploopt als hij niet snel met een nieuwe wet komt.

Vertrouwen

Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is het verwerpen van de wet "slecht voor het vertrouwen van investeerders in schone energie in Nederland". "Daardoor kan wind op zee duurder worden", aldus Van Veldhoven.

Zij wil daarom dat het Energieakkoord direct wordt geëvalueerd en dat Kamp snel met de betrokken partijen om tafel gaat.