VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is het niet eens met haar partijleider Mark Rutte dat er niet met de PVV geregeerd moet worden zolang PVV-leider Geert Wilders zijn uitspraken over Marokkanen niet terugneemt.

Dat blijkt uit een interview met Schippers woensdag in de Volkskrant.

Wilders beloofde tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 het aantal Marokkanen in de steden terug te dringen. Tijdens de uitslagenavond in een café in Den Haag scandeerde zijn aanhang "Minder! Minder!".

Voor Rutte waren de uitlatingen van Wilders een reden om hem uit te sluiten voor coalitiesamenwerking in de toekomst, tenzij hij zijn uitspraken terugneemt.

Inhoud

Schippers, die weleens wordt genoemd als mogelijke opvolger van Rutte als partijleider, denkt daar anders over. "Bij mij gaan voorwaarden om inhoud. Kun je een land regeren of kun je een land niet regeren? De partijtop is Mark Rutte en die bepaalt hoe we erin zitten", aldus de VVD-politica. 

"Ikzelf vind dat ik met iedereen om de tafel moet zitten. Iedereen maakt zijn eigen afweging. Ik zeg: als je in een politiek veld werkt met tien partijen, kun je niemand uitsluiten. Dat doe ik nu ook niet."

En: "Ik ben niet de VVD, ik ben niet de VVD-top. Jullie vragen aan mij wat ik ervan vind. En dit vind ik."

Schippers zegt in haar werk als minister "heel plezierig" samen te werken met de PVV, maar acht de kans op coalitievorming klein. "Als de PVV wil dat we uit de EU gaan, terug naar de gulden, de grenzen dichtgooien en de zorgkosten verdubbelen, dan ga je natuurlijk niet met elkaar regeren."

Lijsttrekker

Schippers zegt verder zich geschikt te achten voor het lijsttrekkerschap van haar partij, maar weet niet zeker of ze dat wel wil.

"Natuurlijk kan ik dat! Waarom zou ik dat niet kunnen? Ik ben langer politiek bezig geweest dan niet. Laten we het daar op houden. De kwestie is meer of ik het wil. En dat weet ik niet. Die vraag beantwoord je pas als hij aan je gesteld wordt."