Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dinsdag een gevoelige nederlaag geleden in de Eerste Kamer. De kleinst denkbare meerderheid van 38 tegen 37 senatoren verwierp de wet Stroom.

De wet moest onder andere de windmolenparken op zee regelen en de splitsing van energiebedrijven. 

De ene tegenstem die een meerderheid voor het plan blokkeerde, was vooral bedoeld als kritiek op Kamp omdat hij de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven Eneco en Delta niet ongedaan wil maken. Die splitsing was aan de wet voor windmolens gekoppeld.

Delta en Eneco zijn nog de enige twee Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren en ook beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf.

De meerderheid in de Eerste Kamer vroeg Kamp om Eneco en Delta pas te splitsen als ook energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten.

Dilemma

De regeringspartijen VVD en PvdA, die in de Senaat in de minderheid zijn, kregen alleen steun van D66, SGP en GroenLinks. GroenLinks verklaarde met "pijn in het hart" voor te stemmen. De partij is tegen de splitsing van de energiebedrijven, maar wilden de plannen voor duurzame energie niet tegenhouden.

Andere partijen spraken ook over een dilemma, maar vonden een "signaal" richting Kamp belangrijker. De minister benadrukte voor de stemming dat de energiebedrijven zich ook moeten opdelen als de nieuwe wet het niet zou halen. Dan blijft namelijk de oude wet gelden waarin de splitsing is vastgelegd.

Vertraging

Nu de Eerste Kamer tegen het plan van Kamp gestemd heeft komen de doelen in het Energieakkoord mogelijk in gevaar. Minister Kamp had voorafgaand aan de stemming al gewaarschuwd voor dit gevolg. 

Kamp voorziet namelijk een vertraging van zeker zes maanden voor de realisatie van de windmolenparken. Hierdoor zou het het doel om 14 procent duurzame energie in 2020 te hebben, niet kunnen wordt gehaald. Ook verwacht hij fors hogere kosten.

Eneco roept de politiek op om snel ,,tot een oplossing te komen voor deze impasse'', meldde het bedrijf in een statement.