Een vuurwerkverbod is niet nodig. Dat vindt minister Jet Bussemaker. Het probleem rond vuurwerk moet gezamenlijk worden opgelost. 

"Ik zou het niet willen verbieden", aldus minister Bussemaker (Cultuur) in het tv-programma WNL Op Zondag.

"Je moet dit met elkaar bespreken en je moet niet van bovenaf zeggen: we doen het helemaal niet meer", zegt Bussemaker.

De bewindsvrouw ziet dat er steeds meer kritiek komt op de traditie dat iedereen rond de jaarwisseling vuurwerk mag afsteken. "Je ziet dat tradities veranderen. Dat geldt voor Zwarte Piet, dat zie je bij vuurwerk."

De minister wijst op het "mooie alternatief" van gemeenten om zelf een groot vuurwerk te organiseren. "Dan heb je toch heel mooie pijlen, sterren en kleuren, zonder het gevaar."

Schade en overlast

Steeds meer organisaties pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk. Vijftien grote vakverenigingen van Nederlandse artsen riepen het kabinet en de Tweede Kamer eerder deze week op een verbod op consumentenvuurwerk in te stellen.

Het gaat om verenigingen van onder meer plastisch chirurgen, oogartsen en kinderartsen. Zij stellen dat de viering van oud en nieuw niet inverhouding staat tot alle gewonden, schade en overlast die het afsteken van vuurwerk  elk jaar veroorzaakt.

Blijvend letsel

Door het afsteken van vuurwerk lopen jaarlijks vele honderden mensen verwondingen op. Meer dan de helft van het letsel wordt toebracht door legaal vuurwerk. Vooral kinderartsen hebben hier genoeg van, omdat kinderen die gewond raken vaak zelf niet eens vuurwerk afsteken maar alleen toekijken.

Uit een onderzoek van NU.nl bleek recent dat zeven op de tien Nederlanders geen vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw. Meer dan de helft van de ondervraagden liet weten voor een vuurwerkverbod te zijn, mits gemeenten als alternatief vuurwerkshows organiseren.

Vuurwerkmeldpunt

Zaterdag werd ook het meldpunt vuurwerkoverlast weer geopend. Hier kunnen Nederlanders melding maken van problemen die zij ondervinden door het afsteken van vuurwerk, of het nou gaat om geluidsoverlast, vernietigingen of dieren die last hebben van de knallen.

Binnen een etmaal waren hier al meer dan achtduizend meldingen binnengekomen.