Kabinet bouwt antipiraterijmissie verder af

De rol van de Nederlandse marine in de strijd tegen piraterij voor de kust van Somalië wordt verder beperkt. 

Volgend jaar gaat een marineschip vier maanden deelnemen aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta, zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vrijdag na de ministerraad. De marine was dit jaar voor Atalanta bijna permanent aanwezig voor de kust van Somalië.

De Nederlandse inbreng kan worden teruggebracht, ''omdat het dreigingsniveau aan het zakken is'', aldus de bewindsvrouw. Ook is de vraag naar maritieme capaciteit elders ''heel groot''. Ze verwees daarbij naar de bewaking van de Europese buitengrenzen en NAVO-verplichtingen.

Vorige maand pleitte VVD'er Fred Teeven nog voor een snelle afbouw van de missie. Hij zei in de Kamer dat de marineschepen beter kunnen worden ingezet om mensensmokkel in de Middellandse Zee tegen te gaan. PvdA'er Sultan Günal-Gezer was het daarmee niet eens. Zij vindt dat de oorzaken van de piraterij alleen met een langjarige inzet kunnen worden weggenomen.

Bekijk de uitspraak van Hennis:

Risico

Er is nog steeds een risico op piraterij, aldus de VVD-minister. ''De grondoorzaken zijn niet weggenomen.'' Om de handel te beschermen gaan teams van mariniers mee met koopvaardijschepen. Hiermee wordt volgend jaar doorgegaan. Het kabinet wil ook bewapende private beveiligers op koopvaardijschepen mogelijk maken. Daar is tot dusver geen meerderheid voor in de Kamer.

Ons land doet sinds 2008 mee aan de strijd tegen piraterij bij Somalië. In voorgaande jaren was de marine ook actief voor de NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield. Daar stopte het kabinet vorig jaar al mee.

Lees meer over:
Tip de redactie