De gaswinning uit de Groningse gasvelden wordt volgend jaar verder verlaagd naar 27 miljard kuub.

Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. 

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) besloot eerder dit jaar de gaswinning verder terug te schroeven naar 30 miljard kuub, maar dat besluit werd door de Raad van State van tafel geveegd. Die oordeelde dat het komende jaar maar 27 miljard kuub aardgas mag worden gewonnen.

In een persconferentie verduidelijkte Kamp het aangepaste gasbesluit. Kamp schroeft de gaswinning in de lijn van de uitspraak van de raad terug. Er wordt 27 miljard gewonnen, maar wel met de ruimte om meer gas te pompen als dat nodig is, zoals bij een strenge winter.

Video: Kamp verduidelijkt aangepast gasbesluit

Kabinet beperkt gaswinning tot 27 miljard kuub
Kabinet beperkt gaswinning tot 27 miljard kuub

Schatkist

Volgens Dijsselbloem zal het nieuwe besluit de schatkist 1,5 miljard euro kosten, maar is het nodig om de veiligheid van de Groningers te garanderen. Het kabinet heeft al geanticipeerd op de uitspraak en daarom zijn verdere bezuinigingen niet nodig.

De bedoeling is dat de gaswinning steeds verder naar beneden zal worden bijgesteld. Met de veiligheid van Groningers is volgens Kamp de afgelopen 50 jaar onvoldoende rekening gehouden. Tegelijk kan Kamp de kraan niet direct dichtdraaien, omdat hij rekening moet houden met de leveringszekerheid: de binnenlandse gasvraag en exportverplichting. 

Onverantwoord

De gaskraan nog verder dichtdraaien zou onverantwoord zijn, omdat bij een strenge winter meer gas zal moeten worden gewonnen. De kans op (zware) bevingen is dan groter.

Toch verwacht Kamp dat er op termijn minder gas uit de grond gehaald zal hoeven worden, omdat er op termijn minder gas geexporteerd wordt naar het buitenland. Daarnaast moet een nieuwe stikstofinstallatie ervoor zorgen buitenlands gas van een andere samenstelling gebruiksklaar kan worden gemaakt voor de Nederlandse huishoudens.

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen
In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

Animatie door in60seconds

Gaswinning Groningen

Bron: NAM© NU.nl/Jerry Vermanen