Koenders niet eens met Assad over legaliteit bombarderen in Syrië

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt het absurd dat de Syrische president Bashar al-Assad heeft gezegd dat bombardementen op IS-doelen in Syrië in strijd zijn met het internationaal recht.

Assad deed zijn uitspraak donderdagavond in een interview met Nieuwsuur. "Syrië is een soeverein land. Als Nederland hier het terrorisme wil bestrijden, dan moet het toestemming aan de Syrische regering vragen."

Koenders zegt vrijdag tegen de NOS dat Assad niet de president is die Nederland de les moet leren over internationaal recht.

"Hij gooit vatenbommen op zijn eigen bevolking en is verantwoordelijk voor massamoorden en grote aantallen vluchtelingen."

Jeanine Hennis-Plasschaert, minister van Defensie, is het eens met Koenders. Ze vindt dat Assad zelf het internationaal recht moet naleven. Daarnaast vinden de ministers dat er wel degelijk een volkenrechtelijk mandaat is voor bombardementen op IS-doelen in Syrië.

Video: Koenders begrijpt uitspraken Assad niet

Vertrek

Ook vindt Assad dat het niet aan Nederland is om te bepalen dat hij moet vertrekken als president van Syrië. "Die beslissing is aan Syrië. Europa heeft daar niets mee te maken. Nederlanders zouden het ook niet accepteren als een Syriër zou bepalen wie er in Nederland premier wordt."

Koenders blijft erbij dat het vertrek van Assad een kwestie van tijd is. "Eigenlijk vindt iedereen wel dat er geen echte toekomst is voor Assad en gaat het nu vooral over het moment dat hij moet vertrekken."

Lees meer over:
Tip de redactie