D66 wil opheldering over export uranium naar Rusland

D66 wil donderdag opheldering over de exportvergunning die door het kabinet is afgegeven aan het bedrijf Urenco om duizend ton uranium te exporteren naar Rusland. Het zou echter toch niet gaan om verarmd uranium.

Door een verschrijving in de aanvraag stond het dat het ging om verarmd uranium, maar in werkelijkheid is het een export van natuurlijk uranium. Dat heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) donderdag gezegd in een overleg in de Tweede Kamer.

D66 heeft ruim een week geleden Kamervragen gesteld en wilde voor de inwerkingtreding van de vergunning (18 december) antwoord van het kabinet.

Rusland beschikt over de faciliteiten die verarmd uranium kunnen omzetten in plutonium. Hiermee zouden kunnen bommen gefabriceerd worden die militaire bunkers en andersoortige bepantsering kan doorboren, stelt de partij in de Kamervragen.

Natuurlijk uranium kan wel worden geëxporteerd, laat een woordvoerder van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) weten.

De partij wilde ook weten hoe de exportvergunning zich verhoudt tot de ingestelde sancties tegen Rusland. Na de annexatie van de Krim, de burgeroorlog in het oosten van Oekraïne en de aanslag op vlucht MH17 laat het kabinet zich kritischer uit over de Russen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie