Rutte bij 'voortop' EU in Brussel

Premier Mark Rutte is donderdagochtend aanwezig bij topoverleg in Brussel voorafgaand aan de EU-top van regeringsleiders en staatshoofden. 

Het was onzeker of hij erbij zou zijn vanwege het debat over de Teeven-deal, woensdagavond in de Tweede Kamer. De premier overleefde een motie van afkeuring.

Bij het vooroverleg op de Oostenrijkse ambassade zijn naast de Duitse bondskanselier Angela Merkel en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker ook landen als België, Zweden, Finland en Griekenland aanwezig. Ook de Turkse premier Ahmet Davutoglu schuift aan.

De leiders bespreken onder meer het voorstel van Brussel om op vrijwillige basis vluchtelingen op te nemen die nu in Turkse opvangkampen zitten. 

Sommige EU-landen zijn daartoe bereid om Turkije tegemoet te komen als dat land ervoor zorgt dat er minder vluchtelingen naar Europa komen. De voortgang van het actieplan met Turkije is dan ook een belangrijk onderwerp.

Minitop

Twee weken geleden werd bij een EU-top met Turkije een soortgelijke 'minitop' gehouden. ''Het is zinvol om te praten in kleinere kring met landen die een gemeenschappelijk belang hebben'', zegt een hoge EU-diplomaat.

''Het brede gevoel bij deze groep is dat met Turkije een proces moet worden ingezet waar beide partijen iets aan hebben.''

Davutoglu zou te horen krijgen dat hij binnen twee maanden resultaat moet leveren. ''Anders is er een probleem.''

Getal

De Oostenrijkse premier Werner Faymann heeft een getal van 40.000 tot 50.000 erkende vluchtelingen genoemd die Europa zou kunnen opnemen. Rutte wil eerst zien dat Turkije de grens dicht kan houden voordat hij hierover en standpunt inneemt.

Juncker zei over de bijeenkomst dat het een overleg is van elf premiers van landen die mee willen werken aan het voorstel van de commissie over de relatie met Turkije. ''Ik denk niet dat dit een teken is dat we een definitieve scheiding binnen de Europese Unie aan het vieren zijn.'' De landen die er niet zijn worden geïnformeerd, aldus Juncker.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie