Gewelddadig jihadisme en cyberdreiging blijven volgend jaar belangrijke prioriteiten van de inlichtingendienst AIVD. 

Ook zal de dienst de ontwikkelingen aan de randen van Europa, zoals de Russische activiteiten, scherp in de gaten blijven houden.

Dat staat in het jaarplan 2016 van de AIVD dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De precieze inhoud is geheim, maar wordt wel bekendgemaakt aan de Commissie Stiekem.

De inlichtingendienst doet onder meer onderzoek naar de veiligheidsrisico's als gevolg van de migrantenstroom naar Europa. Die risico's hebben niet alleen te maken met mogelijk jihadistisch terrorisme, maar ook met spanningen tussen bevolkingsgroepen in Nederland.

Nieuwe mogelijkheden

Ook blijft de AIVD zich richten op het tegengaan van al dan niet digitale spionage. Volgens de dienst bieden de anonimiteit en winstgevendheid van digitale aanvallen ''ongekende nieuwe mogelijkheden'' voor de daders en opdrachtgevers en hun politieke of economische belangen.

''De voorbeelden van digitale aanvallen, gericht op spionage en het vergaren van kwetsbare en kostbare informatie zijn talrijk en de (potentiële) schade groot'', aldus de AIVD.