De gehele oppositie heeft woensdag frontaal de aanval geopend op premier Mark Rutte gezien zijn rol in de Teeven-deal. Dat blijkt donderdag tijdens het debat over de schikkingszaak rond crimineel Cees H..

Volg hier ons liveblog

Diverse partijen opperden dat Rutte desnoods via een parlementaire enquête duidelijkheid moet verschaffen over zijn kennis van de zaak.

"Als de premier nu geen volledige openheid van zaken geeft, dan moet de Kamer er desnoods met een korte parlementaire enquête of een parlementaire ondervraging onder ede zelf achteraan", aldus ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

De commissie-Oosting oordeelde dat de deal "de toets van kritiek" niet kon doorstaan. Rutte suggereerde vrijdag bij zijn wekelijkse persconferentie echter dat de deal mogelijk wel in orde was. omdat niet bekend is welke tegenprestatie er is geleverd door H. in ruil voor het vrijmaken van de 4,7 miljoen gulden. 

Jammer

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemde het "jammer" dat de commissie-Oosting concludeerde dat de deal niet goed was, omdat onbekend is welke tegenprestatie er tegenover stond.

"Ik snap dat de geheimhouding wordt gerespecteerd", aldus Zijlstra. Onder andere D66-leider Alexander Pechtold nam hier geen genoegen mee.

"Ik vind dat het niet kan dat er door Rutte, Zijlstra en Vrakking (oud-hoofdofficier van justitie, red) telkens wordt gesuggereerd dat er misschien meer is. Dan hadden ze eerder hun mond moeten opendoen", stelde hij en opperde eveneens een parlementaire enquête.

Ook CDA-leider Sybrand Buma twijfelt aan het verhaal van Rutte: "Het was absoluut geen superdeal, zoals de premier Nederland vrijdag nog voorhield. Tenzij de premier meer weet?"

Doorvragen

De oppositie had daarnaast moeite met het gebrek aan doorvragen door Rutte bij Fred Teeven toen duidelijk werd dat de Kamer een jaar lang verkeerd was geïnformeerd. Teeven was staatssecretaris van Justitie toen het nieuws over de deal naar buiten kwam, die hij destijds zelf sloot als officier van justitie. Hij en minister Ivo Opstelten stapten uiteindelijk op vanwege de kwestie.

"Bewuste onwetendheid is net zo erg als het wel weten en niet informeren", aldus Buma. Ook coalitiepartij PvdA toonde zich kritisch over de rol van Rutte. 

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom heeft Rutte te lang een "buitengewoon formalistische houding" aangehouden, terwijl hij daar in zijn ogen doorheen had moeten stappen.

Lijfsbehoud

De hele oppositie viel tijdens het debat over de VVD-top, met Rutte als frontman, die volgens hen te lang heeft ingezet op het lijfsbehoud van de bewindspersonen. 

"Vanaf het moment dat minister Opstelten een bedrag van 1,25 miljoen bij elkaar verzon, had de VVD-machine nog maar één doel: Opstelten overeind houden. Alles moest daarvoor wijken, ook de waarheid", aldus Buma.

Segers vroeg zich af welke afwegingen prevaleerden. "Zijn dat politieke posities, is dat een reputatie van crimefighters of is dat de waarheid, het juist informeren van de Kamer en het hoog houden van de rechtsstaat?"

Don Corleone

PVV-leider Geert Wilders vergeleek de VVD-top met de maffia. "Het lijkt wel een grote maffiafamilie, met Rutte als Don Corleone, de Godfather."

Ook SP-leider Emile Roemer is hard over de houding van het kabinet. Ook hij wil opheldering over de regie van Rutte en wat hij wist. "Het vertrouwen in de rechtsstaat is aangetast, dat moet Rutte zich aantrekken." 

Roemer hekelt de nonchalante houding van Rutte, die zijn partijgenoten van de VVD blijft beschermen in de nasleep van de deal.

Wat de SP-leider betreft heeft Rutte meegewerkt aan het achterhouden van informatie die naar de Kamer had gemoeten.

"De premier is drukker bezig geweest met beschermen van partijgenoten in plaats van de rechtstaat", stelde hij. 

Louter de waarheid

Volgens Pechtold concludeert de commissie-Oosting dat politieke overwegingen ook bij Rutte een reden zijn geweest om de Kamer niet volledig te informeren.

"Daarom zeg ik tegen de premier: Waarom probeert u het vandaag niet eens louter en alleen met de waarheid?", aldus Pechtold.

Wat Pechtold betreft is het vertrouwen van het parlement geschaad en dat is te wijten aan de VVD'ers. "Eén voor één, en allen te samen, hebben zij de rechtsstaat en de democratie in z'n hemd gezet. Een beschamende vertoning."

Zijlstra

Ook Zijlstra kwam onder vuur te liggen. De oppositie had grote moeite met de bemoeienis van toenmalig Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff (thans bewindspersonen bij Justitie) bij het opstellen van een persbericht door het ministerie over berichtgeving van Nieuwsuur over de kwestie.

In het persbericht werd gesteld dat de berichtgeving van het tv-programma niet zou kloppen, maar dit bleek later wel te kloppen. Volgens Zijlstra hebben Van der Steur en Dijkhoff juist geadviseerd om in het persbericht niet te ontkennen dat het bedrag van 4,7 miljoen klopt.

Volgens Buma hebben de twee meegewerkt aan het verkeerd informeren van de Kamer. Dijkhoff erkende in het debat dat hij met het adviseren over een persbericht "een grens heeft overschreden".

Debat Teeven-deal

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie (L), Premier Mark Rutte (M) en Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer. © ANP
(VLNR) Oppositieleider Jesse Klaver (Groen links), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) tijdens het debat in de Tweede Kamer. © ANP
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer. © ANP
Staatssecretaris Dijkhoff tijdens het debat over de Teeven-deal. © ANP
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer. © ANP
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en Premier Mark Rutte en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens het debat over de Teeven-deal. © ANP
De hele oppositie viel tijdens het debat heen over de VVD-top, met Rutte als frontman, die volgens hen te lang heeft ingezet op het lijfsbehoud van de bewindspersonen.
PVV-leider Geert Wilders vergeleek de VVD-top met de maffia. "Het lijkt wel een grote maffiafamilie, met Rutte als Don Corleone, de Godfather." © ANP
Volgens D66-leider Alexander Pechtold concludeert de commissie-Oosting dat politieke overwegingen ook bij Rutte een reden zijn geweest om de Kamer niet volledig te informeren. © ANP
Premier Mark Rutte, Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie lopen naar de Tweede Kamer. © ANP
Hij erkent nu dat hij "veel meer op de bal" had moeten zitten. © ANP