Oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking is uiterst kritisch over de commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de deal met drugscrimineel Cees H. Volgens Vrakking leek de commissie bevooroordeeld. 

"We zijn in het pak genaaid", zegt de oud-rechter woensdag in een interview met De Telegraaf.

Vrakking was destijds eindverantwoordelijk voor de overeenkomst met de crimineel. Hij werd door de commissie-Oosting ondervraagd, maar zegt daar al snel een slecht gevoel over te hebben gehad.

"De vragen waren zeer suggestief. Het leek alsof de commissie haar oordeel al klaar had. Ik was dertig jaar rechter en weet dus wel iets van onbevooroordeeld vragen stellen", aldus Vrakking. 

Vrakking blijft erbij dat er met de deal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven sloot niets mis was. "Er waren toen amper mogelijkheden het geld van H. af te pakken. Het was een pragmatische overeenkomst die ons, in de zin van informatievoorziening, geen windeieren legde", zo legt hij uit. 

Te weinig oog voor problematiek

In de optiek van Vrakking had de commissie-Oosting te weinig oog voor de problemen rond de misdaadbestrijding in de jaren negentig. "Er was geen adequate wetgeving, geen geld, geen beleid, geen middelen. Deals met criminelen bleken hard nodig om bewijs in handen te krijgen", zo zegt Vrakking. 

"Nu wordt heel makkelijk gezegd dat we het allemaal fout deden. Daarbij wordt vergeten dat alle strafzaken eindigden met hoge celstraffen. Iets meer inlevingsvermogen en praktisch inzicht bij de commissie had een evenwichtiger beeld opgeleverd", zo concludeert Vrakking. 

Volgens de oud-hoofdofficier zijn misdaadbestrijders, die met hart en ziel knokten voor een veiliger Nederland, nu willens en wetens beschadigd.

Debat

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met premier Mark Rutte en minister van Justitie Ard van der Steur over de deal. De oppositie hekelt de houding van de premier, die ook na de presentatie van het rapport van Oosting het werk van Teeven destijds bleef verdedigen.

Ook wil de Kamer duidelijkheid over de informatievoorziening aan de Kamer en de rol van Rutte hierbij. Eerder stapte Ivo Opstelten op, omdat bleek dat hij de Kamer onjuist over de deal had geïnformeerd.

Dinsdag beantwoordde Van der Steur de vele schriftelijke vragen die door de Kamer werden gesteld.

Video: Kamer praat met onderzoeker Teeven-deal

Kamer praat met onderzoeker Teeven-deal
Kamer praat met onderzoeker Teeven-deal