Marten Oosting heeft premier Mark Rutte opgeroepen om met bewijs te komen van de tegenprestatie die drugscrimineel Cees H. leverde als onderdeel van de deal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven in 2000 met hem sloot.

Dat zegt de voorzitter van de commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de Teeven-deal en de nasleep daarvan, dinsdag in de Tweede Kamer.

Oosting concludeerde in zijn rapport dat de deal die Teeven met H. sloot niet deugde. Ondanks de snoeiharde conclusies bleef Rutte Teeven vrijdag echter verdedigen. "Om conclusies te kunnen trekken moet je wel de tegenprestatie kennen", aldus de premier.

Volgens Oosting zijn er echter geen aanwijzingen dat er meer zit achter de deal. Als dat zo is, zoals Rutte suggereert, moet de premier ook met bewijzen komen om die uitspraak te onderbouwen, aldus Oosting.

Uit het onderzoek van de commissie is niet gebleken dat er sprake zou zijn van een "deal onder de deal", aldus Oosting. H. zou in ruil voor strafvermindering en de schikkingsvoorstel informatie in meerdere strafzaken hebben gegeven.

Irritatie

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met Rutte over het rapport.

De oppositie is geïrriteerd over de korte voorbereidingstijd die het krijgt voor het debat, dat gepland stond voor woensdagochtend. De antwoorden op de 250 Kamervragen kwamen pas dinsdagmiddag binnen, ruim na het verstrijken van de deadline.

Omdat de Kamer dinsdagavond de leden van de onderzoekscommissie hoort, is er te weinig voorbereidingstijd, zo stelden de fractieleiders van de oppositiepartijen dinsdag. VVD en PvdA willen het debat met Rutte en minister Ard van der Steur (Justitie) echter niet verplaatsen, omdat Rutte donderdag op de Europese top wordt verwacht.

Het debat is daarom enkele uren verplaatst, van 10.15 naar 14.00 uur. Uiteindelijk stemde de oppositie daarmee in, maar niet zonder de opmerking gemaakt te hebben dat het juist het kabinet was dat de vragen te laat heeft beantwoord en daarmee de Kamer in tijdnood heeft gebracht.

Video: Kamer praat met onderzoeker Teeven-deal

Kamer praat met onderzoeker Teeven-deal
Kamer praat met onderzoeker Teeven-deal

Rol Rutte en Van der Steur

In de beantwoording van de Kamervragen komt naar voren dat Van der Steur en Klaas Dijkhoff (nu staatssecretaris van Veiligheid en Justitie) nauw betrokken waren bij het opstellen van het persbericht dat toenmalig minister Ivo Opstelten naar de Kamer stuurde. 

In de eerste versie werd er nog gesproken over de hoogte van het bedrag van de deal die met H. werd gesloten, maar op advies van de VVD-Kamerleden is dat uit het persbericht geschrapt.

Uit de antwoorden komt ook naar voren wat de rol van premier Rutte is geweest in de bonnetjesaffaire. Hieruit blijkt dat Rutte zich als premier afzijdig heeft gehouden in de zaak.

Zo vroeg hij Teeven niet om het bedrag van de schikking, en bevestigt Van der Steur de conclusie van Oosting dat Rutte het verslag van het gesprek tussen Teeven en een topambtenaar, waar het bedrag van de schikking genoemd werd, naar de Kamer had moeten sturen.