Minister Hennis ziet risico's in alliantie van Saudi-Arabië tegen terreur

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) ziet risico’s in de vorming van een militaire alliantie onder leiding van Saudi-Arabië. Dat land wil op deze manier het terrorisme bestrijden.

Dat zei ze dinsdag in het vragenuur.

Hennis deelt de zorgen van D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma die erop wees dat het Arabische land politieke tegenstanders, bloggers en atheïsten beschouwt als terroristen.

Onder meer Jordanië, Egypte, Turkije, Qatar, Pakistan en enkele Afrikaanse landen doen mee in deze coalitie die in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, zijn uitvalsbasis zal hebben.

Voorkomen

Volgens de aankondiging neemt de alliantie het op zich om "de islamitische landen te verdedigen tegen terroristische groeperingen en organisaties die dood en verderf proberen te verspreiden."

Het sjiitische Iran maakt geen deel uit van de coalitie. Volgens Hennis moet voorkomen worden dat de militaire alliantie de spanningen tussen de soennieten en sjiieten verder doet toenemen. 

Geen stelling

Volgens Sjoerdsma verschuilt het kabinet zich wederom zodat het geen stelling hoeft te nemen tegen het Arabische koninkrijk. De D66'er wijst op achtergebleven reactie op de vermeende oorlogsmisdaden die de Saudi's plegen in Jemen en de schending van de mensenrechten in het land.

Ook het CDA en de SP vragen de minister zich in duidelijkere bewoordingen uit te spreken door bijvoorbeeld een wapenembargo af te kondigen.

Volgens de minister is het Nederlands beleid om geen wapens te leveren als er een vermoeden bestaat dat ze in verkeerde handen zullen vallen. Bovendien "hebben we de regio keihard nodig in de strijd tegen IS", liet de minister weten.

Matje

Onlangs beloofde zij de Kamer nog te informeren over hoe vaak het kabinet de Saudische ambassadeur op het matje heeft geroepen om zijn zorgen te uiten over de misstanden in Saudi-Arabië. Ze beloofde dat het antwoord op die vraag zo snel mogelijk naar de Kamer zal gaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie