De leiding van de Tweede Kamer, het presidium, praat dinsdag over de procedure voor de opvolging van Anouchka van Miltenburg als voorzitter van de Tweede Kamer.

Ze stapte zaterdag op naar aanleiding van kritiek op haar functioneren, speciaal in de afhandeling van de Teeven-deal.

Er moet een profielschets worden opgesteld, waarover de Kamer het dan eens moet worden. Daarna kunnen kandidaten zich melden en maakt het parlement zijn keuze uit de belangstellenden.

De verwachting is dat de zaak pas na het kerstreces rondkomt. Dat begint komend weekeinde en loopt tot en met 11 januari. De nood is echter niet aan de man: er zijn twee ondervoorzitters en er zijn ook altijd vervangende voorzitters beschikbaar.

Ondervoorzitter Khadija Arib van de PvdA neemt op dit moment de taken van de voorzitter waar.

Bonnetje

Van Miltenburg, wier voorzitterschap werd gekenmerkt door incidenten, zag zich zaterdag gedwongen haar functie als Kamervoorzitter neer te leggen na kritiek van de onderzoekscommissie-Oosting. "De harde woorden van de commissie-Oosting en de voortgaande discussie rond mijn persoon doen het ambt van voorzitter te veel geweld aan", zei Van Miltenburg bij haar aftreden.

Volgens Oosting had de oud-Kamervoorzitter de inhoud van een anonieme brief, waarin het exacte bedrag stond van de deal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven sloot met Cees H., met de commissie moeten delen.

Met het aftreden van Van Miltenburg (VVD) is de politieke storm rond de Teeven-deal nog niet gaan liggen. De schimmigheid rond de deal leidde eerder tot het opstappen van VVD'ers Ivo Opstelten en Fred Teeven als minister en staatssecretaris van Justitie. 

Rutte

Bij de oppositie zijn er nog prangende vragen over onder andere de rol van premier Mark Rutte in de zaak. Wat wist hij en wanneer was hij op de hoogte? Waarom noemde hij het verslag van het gesprek waarin Teeven het bedrag noemde een "kattebelletje" en waarom wilde hij dat verslag niet met de Kamer delen, terwijl dat volgens de commissie-Oosting wel had gekund? En waarom vroeg hij Teeven zelf niet naar het bedrag?

Vrijdag verdedigde de premier zich tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Volgens Rutte zijn alle processtappen goed doorlopen en heeft hij als premier alles gedaan wat hij kon doen.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de uitkomsten van het rapport en dinsdag is er een hoorzitting.