EU-commissaris Moscovici zet aanval in op 'nationalistische partijen'

Gevestigde politieke partijen moeten met een antwoord komen op "nationalistische en xenofobe partijen die liegen en inspelen op gevoelens van angst".

Dat zegt de Franse EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) maandag in Den Haag tegen Nederlandse journalisten in reactie op de uitslagen van de regionale verkiezingen in Frankrijk.

Het Front National (FN) leek daar af te stevenen op winst in enkele regio’s, maar trok in de tweede ronde uiteindelijk aan het kortste eind.

"De pro-Europeanen moeten nu in de tegenaanval", zegt Moscovici. "Het is genoeg geweest. De nationalisten en xenofobische partijen spreken niet de waarheid. Zij liegen en spelen in op angstgevoelens van de burgers."

Populisme-light

Volgens de commissaris is het niet voldoende dat politici zich tegen dit geluid uitspreken. "Het tegengaan van populisme door populisme-light werkt niet, dat verlies je. De burger zal altijd de voorkeur blijven hebben voor het origineel."

Politici hebben daarom de taak om nu te leveren en het vertrouwen waar te maken door de zorgen over zaken als de vluchtelingencrisis en de terrorismedreiging serieus te nemen en met voorstellen te komen die werken.

Daarvoor is wat Moscovici betreft meer Europa niet per se het antwoord, "maar eerder een beter Europa". "Een Europa dat levert op zaken waar de burger zich zorgen om maakt", zegt de Fransman. Meer integratie, kan daar wel bij helpen.

Video: Front National wint geen enkele regio tijdens Franse regioverkiezingen

Schok

Moscovici is blij dat de Fransen in de tweede ronde hun stem hebben laten horen en zich hebben uitgesproken tegen de partij van Marine le Pen die tegen de EU is en kritiek heeft op immigratie.

De groei van FN, dat nauw samenwerkt met de PVV, ziet als een schok voor diegene die "democratische en republikeinse waarden delen". Als de nationalisten zouden winnen, zou dat een "schande" zijn geweest, zegt de EU-commissaris.

Tegelijkertijd ziet de Fransman in deze verkiezingsuitslag een opdracht voor de gevestigde politieke partijen. De stem op FN is volgens Moscovici een stem tegen de EU. 

EU-voorzitterschap

Moscovici is maandag in Den Haag om samen met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor te bereiden op het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Nederland heeft het eerste half jaar van 2016 de voorzittershamer in handen.

Wat Moscovici betreft is het voorzitterschap een uitgelezen mogelijkheid voor Nederland om af te komen van het imago dat het een belastingparadijs is. Onlangs kreeg de Amerikaanse koffieketen Starbucks nog een miljoenenboete van de Europese Commissie omdat de belastingafspraken met de Nederlandse fiscus zouden neerkomen op ongeoorloofde staatssteun.

Hoewel het kabinet in beroep is gegaan tegen het besluit van Moscovici, verwacht hij dat Dijsselbloem de Europese belastingaanpak het komende half jaar in goede banen zal leiden. "Er is een revolutie van transparantie gaande. De EU moet hier voorop lopen en Nederland moet leiderschap tonen", aldus Moscovici.

Tip de redactie