Kamer wil student per vak laten betalen

In de Tweede Kamer wil een meerderheid het voor studenten mogelijk maken om collegegeld voortaan per vak te gaan betalen. 

Dat blijkt uit een opiniestuk van onder andere VVD en PvdA op Volkskrant.nl. Samen vormen zij een Kamermeerderheid.

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam schreven mee aan het artikel.

"Het financieringssysteem legt haar eigen logica op aan studenten: binnen vier jaar moet je klaar zijn. Ontplooiing, maatwerk of eigen regie? Het past niet binnen het huidige hoger onderwijsdenken", aldus de auteurs.

Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) willen dat studenten makkelijker meer tijd voor een studie kunnen nemen.

Basisbeurs

Door het flexibel inzetten van vakken hebben de studenten meer tijd voor bijvoorbeeld een bestuursjaar of om te werken of te reizen.

De maatregel moet het voor studenten makkelijker maken rond te komen nu ze sinds dit jaar geen basisbeurs meer krijgen. In plaats daarvan moeten ze hun studiefinanciering lenen.

Komend studiejaar start onder duizend studenten op de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam een proef met dit nieuwe systeem van betalen per vak. Dan zal moeten blijken of het systeem werkt.

De LSVb stelt dat met de invoering van het leenstelsel een grotere druk op studenten is ontstaan, waardoor er minder ruimte zou zijn voor zelfontplooiing.

"Bij een voetbalclub kan je een seizoenskaart kopen voor alle wedstrijden, maar ook een los kaartje als je maar naar één of een paar wedstrijden wil. In het hoger onderwijs moet dat ook kunnen. Studenten die een bestuursjaar of stage doen, kunnen niet alle vakken volgen", aldus Stefan Wirken van de studentenvakbond. 

Wirken benadrukt dat het experiment naast de reguliere mogelijkheid van het normale collegegeld zal bestaan. "Het experiment treedt niet in de plaats van het huidige systeem." 

Onderwijs als afhaalchinees

De oppositie reageert kritisch op het voorstel. "Het onderwijs als afhaalchinees, het is een langgekoesterde wens van de VVD", stelt D66-Kamerlid Paul van Meenen.

Hij vreest voor de gevolgen als de student niet alleen flexibel betaalt, maar ook de onderwijsinstellingen daardoor flexibel inkomsten verwerven.

"Flexibele bekostiging is een ramp. Het is een rechtstreekse bezuiniging, kost docenten hun baan, gaat ten koste van kwaliteit van onderwijs en levert gigantische administratieve lasten op."

Dat vindt ook de SP. De socialisten waarschuwen ervoor dat er meer flexdocenten zullen komen en er meer geld naar reclame en marketing zal gaan. SP'er Jasper van Dijk: "Ik heb liever dat instellingen dat geld uitgeven aan onderwijs. Maak van studeren aan hogeschool of universiteit geen LOI-cursus."

Van Dijk waarschuwt dat de financiering van het onderwijs onzeker wordt waardoor de continuïteit van het onderwijs in gevaar komt.

CDA

Ook het CDA ziet het voorstel niet zitten. "Ik begrijp er niets van dat VVD en PvdA net na invoering van het leenstelsel alweer willen morrelen aan de bekostigingssystematiek", aldus CDA-Kamerlid Michel Rog.

"Deze partijen geven met hun voorstel aan vooral oog te hebben voor de economische waarde van onderwijs, waarin vakken naar keuze gevolgd kunnen worden. Dat is de functie van het private onderwijs, het publieke onderwijs richt zich op een volledige studie met een coherent curriculum."

Maandag debatteert de Tweede Kamer met minister Jet Bussemaker over de toekomst van het hoger onderwijs.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie