De gemeenteraadsfractie van de Rotterdamse PvdA wil dat Rotterdam tien asielzoekers uit Alphen aan den Rijn opvangt. Het gaat om vluchtelingen die in de opvang in Alphen worden bedreigd en gepest om hun seksuele geaardheid. 

De PvdA wil de LHBT'ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders) een adempauze bieden.

De tien asielzoekers zitten nu in de gevangenis in Alphen aan den Rijn, die dienst doet als vluchtelingenopvang. Ze zouden daar stelselmatig worden bedreigd, uitgescholden en zelfs mishandeld door andere vluchtelingen. Vrijdag zijn de tien in hongerstaking gegaan.

De PvdA Rotterdam vindt dat niet alleen de daders moeten worden aangepakt, maar vindt ook dat ''in een dergelijke crisissituatie bescherming nodig is voor deze tien mensen." De fractie vraagt het college van burgemeester en wethouders de tien een plek aan te bieden waar ze op adem kunnen komen in afwachting van een ''stabiele en definitieve oplossing".

Aanpak

Het kabinet vindt dat slachtoffers van discriminatie, bedreiging of geweld in de asielzoekersopvang alleen in acute noodsituaties op een andere plek moeten worden ondergebracht. De daders worden aangepakt en overgeplaatst, liet minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) afgelopen week de Tweede Kamer weten.

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) noemde eerder de berichten over pesterijen en bedreigingen aan het adres van LHBT'ers zorgelijk. Ze stuurde verschillende gemeenten een brief waarin ze vroeg aandacht te schenken aan de situatie van deze groep.

COC

Belangenorganisatie COC Nederland pleitte onlangs in een brief aan het kabinet voor safehouses voor LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen in de noodopvang. Volgens het COC moet er voor elke opvanglocatie een vertrouwenspersoon komen die de klachten van deze specifieke asielzoekers en andere kwetsbare groepen behandelt.